Отворен сајам привреде у Мостару

Агенције, Фото Бљесак
Отворен сајам привреде у Мостару

Мостар - Међународни сајам господарства "Мостар 2015", једна од најзначајнијих привредних манифестација у регији, свечано је данас отворен на простору Слободне зоне Херцеговина.

Сајам, који ће трајати до 18. априла, отворио је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, истакавши важност те манифестације.

"Задовољство ми је што је Предсједништво БиХ покровитељ ове манифестације, а прихватили смо га из два разлога. Један је тај што је Мостарски сајам најозбиљнија привредна манифестација у БиХ која упркос годинама кризе окупља велики број излагача, а други разлог је што се ова манифестација одржава у Мостару. Овај град мора постати мјесто које то заслужује, а то је да буде један од кључних градова у БиХ и по економском и по културном животу", казао је Иванић.

Напоменуо је да се сви у БиХ морају бавити привредом више него до сада, те да власт мора створити повољније пословно окружење, смањити порезе и створити претпоставке за запошљавање младих људи.

На овогодишњем, 18. по реду сајму, на око 30.000 квадратних метара затвореног и отвореног простора, излагаће 750 излагача из двадесетак држава из БиХ и свијета. Сајамски партнер је Тајван, далека источна земља с великим привредним потенцијалом.

Посебан представник Тајвана Тао Вен-лунг казао је приликом отворења како је изузетна част што је Тајван партнер Мостарског сајма, истакавши како 18 фирми из те земље судјелује на овогодишњој привредној манифестацији.

Додао је да, упркос томе што привредна размјена БиХ и Тајвана сваке године расте, има још пуно простора за још јачи и бржи раст.

"Како БиХ гледа и на исток, надамо се да Тајван може бити њен водич за то тржиште", рекао је Тао Вен-лунг.

Свечаном отварању присуствовао је и члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић, те други високи државни службеници, као и представници дипломатског збора у БиХ.

Потом је замјеник предсједника Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда отворио подсајамску манифестације Сајам дрвне индустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана