Отворен сајам Модрича 2016

Срна
Отворен сајам Модрича 2016

Модрича - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић отворио је данас Сајам привреде "Модрича 2016" на којем производе и услуге представља 180 излагача из БиХ и Србије, истичући да је важно да велики број привредника показује предузетнички дух.

Ђокић је нагласио да Влада подржава одржавање привредних манифестација у Српској, међу којима је и сајам у Модричи, што потврђује и број министара и других званичника који му присуствују, а подржава и све већи број оних у Модричи и Српској који производе и остварују контакте са иностранством.


Он је рекао да локална власт у Модричи и Влада Српске подржавају привреднике да не посустану и да се боре.

Он је истакао да је Република Српска у првих шест мјесеци ове године имала раст индустријске производње од 5,8 одсто и да је већ сада видљиво да ће вриједност бруто домаћег производа у овој години порасти за близу три одсто, те оцијенио као позитивно то што се економија Српске убрзано развија упркос бројним проблемима и под утицајем и даље присутне свјетске економске кризе.

"Влада Републике Српске наставиће са мјерама економске политике", рекао је Ђокић и изразио увјерење да ће те мјере допринијети још бољим резултатима до краја године.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић рекао је да сајам у Модричи, на којем учествују и излагачи из Србије, има карактер међународног, са шансом да постане међурегионална привредна и туристичка манифестација.

"Очекујем да ће наредних година на сајам у Модричи доћи излагачи из Хрватске и Црне Горе и искористити шансу да проширују своје дјелатности", навео је Клокић, истичући да међурегионалним повезивањем цијели регион има шансу за развој привреде.

Министар трговине и туризма Предраг Глухаковић изразио је задовољство што је на сајму представљен велики број излагача из области туризма, наводећи да се у наредном пеироду туризам мора спојити са агро-туризмом јер посавско-требавски крај има ту могућност.

Он је рекао новинарима да је задовољан бројем излагача који се баве агро-индустријом, а који се може увезати у туризам.

Начелник општине Модрича Младен Крекић рекао је да би број излагача на сајму био рекордан да због превентивних мјера због болести квргаве коже код говеда није изостала изложба крупне стоке.

"Надам се да ће на сајму бити успостављени контакти међу привредницима, потписани уговори и обезбијеђени нови послови, а тиме и радна мјеста", истакао је Крекић, додајући да ће се тако остварити основни циљ сајма.

Директор Развојне агенције општине Модрича Слободан Милојевић рекао је да су на сајму представљени производи од метала, дрвета, прућа, пвц материјала и стакла, производи сеоског предузетништва, механизација, ситне животиње, те гастро понуда овог простора.

"Из области малог и средњег предузетништва на сајму учествује 110 излагача, а из области пољопривреде 70 излагача", навео је Милојевић и напоменуо да се на сајму представља 19 излагача из четири града Србије, 26 излагача из Федерације БиХ и Брчког, док су остали из Републике Српске, од којих 30 из Модриче.

Отварању Сајма у Културно-спортском центру општине Модрича присуствовали су и изасланик предсједника Српске Миладин Драгичевић, министар за избјегла и расељена лица Давор Чордаш, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, те бројни привредници и представници јавног живота Модриче.

Сајам привреде седму годину организује Развојна агенција општине Модрича, под покровитељством локалне управе, уз финансијску помоћ привредника из ове општине и подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства за економске односе и регионалну сарадњу и Министарства трговине и туризма Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана