Отворен погон Хенди пет за производњу ПЕТ амбалаже

СРНА
Отворен погон Хенди пет за производњу ПЕТ амбалаже

Бањалука - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић и начелник општине Лакташи Милован Тополовић отворили су у насељу Трн погон холандске компаније "Хенди пет" за производњу ПЕТ амбалаже, у којем ће углавном радити лица са инвалидитетом.

Ђокић је рекао да је Влада из Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање лица са инвалидитетом издвојила 76.000 КМ за помоћ овом погону у којем ће радити 32 радника.

Он је додао да иза овог пројекта стоји огромна воља и жеља холандских инвеститора да се успије, изразивши захвалност што су одабрали Републику Српску и општину Лакташи за покретање погона.

"Ово је добар примјер сарадње Републике Српске са иностраним партнерима и надоградња искуства холандских инвеститора који су већ наступали у БиХ", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, Влада и ресорно министарство биће на располагању холандским партнерима и са њима ће у наредном периоду разговарати и о додатним идејама у вези са овим пројектом.

Тополовић је рекао да су холандски инвеститори показали велику хуманост, што је од изузетног значаја за ову локалну заједницу која, заједно са Владом, чини надљудске напоре како би обезбиједила нова радна мјеста.

Он је најавио да ће општина Лакташи пружити сву потребну подршку холандским инвеститорима.

Представник компаније "Хенди пет" Тејо Тобеј рекао је да ће на почетку производни програм бити фокусиран на прехрамбену индустрију, али да је у плану и производња амбалаже за фармацеутску индустрију.

"Нашли смо одговарајуће људе, машине и посао који је цијењен и који ће запосленима донијети много", нагласио је Тобеј.

Он је изразио очекивање да ће ПЕТ амбалажа, коју буду производили, пронаћи своје тржиште.

"Потребни су нам сви капацитети да се наш сан оствари, јер ако се то деси онда градимо примјер и за остале стране улагаче", рекао је Тобеј.

У погону "Хенди пета" већину запослених чиниће ратни војни инвалиди, демобилисани борци и дјеца из породица погинулих бораца, а инвеститори су се уговором одрекли дивиденди у првих 10 година ради стабилизације и ширења дјелатности, те стварања додатних радних мјеста за лица са инвалидитетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана