Отворен пацифички нафтни терминал

Глас Српске
Отворен пацифички нафтни терминал

КОЗИМО - Премијер Руске Федерације Владимир Путин отворио је јуче нови пацифички нафтни терминал у далекоисточној луци Козимо, који ће представљати кључну капију за извоз руских енергената на азијска тржишта.

На терминалу далекоисточне луке Козимо, Путин је притиском на дугме покренуо пуњење руског танкера који ће Тихим океаном кренути за Хонгконг, јавиле су агенције.

Он је рекао да је двије милијарде долара вриједан нафтни терминал Козимо стратешки пројекат за Русију.

- На овај начин, омогућено нам је да уђемо на растућа тржишта азијско-пацифичког региона - казао је Путин и додао да је Русија одлучила да прошири свој енергетски извоз, који је до сада био усмјерен углавном на Европу.

- Ово је велики новогодишњи поклон за Русију. Радници на Козиму направили су "грандиозан" посао - истакао је Путин.

Козимо је глава станица новог нафтовода који ће допремати петролеј са огромних налазишта у источном Сибиру.

Првих 2.750 километара нафтовода који повезују сибирски Тајшет са Сковородином, близу границе са Кином, завршен је прошлог мјесеца, али ће извоз почети тек 2011. године послије повезивања система нафтовода двију сусједних држава.

Нафтовод Тајшет - Сковородино коштао је 12 милијарди долара и завршен је захваљујући уговору са Кином која је почетком прошле године дала зајам од 25 милијарди долара руским државним енергетским компанијама у замјену за испоруке нафте у сљедећих 20 година.

Друга фаза од Сковородина до Козима, 2.100 километара на исток, још се гради и до завршетка 2012. године нафта ће до луке бити превожена возом.

Гас

Премијер Украјине Јулија Тимошенко најавила је да ће Украјина почетком јануара 2010. у потпуности исплатити руски природни гас испоручен током децембра. Она је негирала оптужбе руског гасног гиганта "Гаспрома" да је Кијев суочен са проблемима исплате за децембарске испоруке земног гаса. Тимошенко је нагласила да регионалне компаније за дистрибуцију гаса не испуњавају своје обавезе и баве се уништавањем система за снабдијевање тим енергентом. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана