Отворен нови погон фирме Нова Борја

Маријана Миљић
Отворен нови погон фирме Нова Борја

ТЕСЛИЋ - Влада Републике Српске у Дрвну индустрију "Нова Борја" уложила је до сада десет милиона марака, а ревитализацијом погона и отварањем нових радних мјеста показала се оправданом куповина некадашње теслићке фабрике у стечају.

Рекао је ово јуче предсједник Владе РС Милорад Додик приликом отварања новог погона фирме "Нова Борја". Он је казао да су покретањем производње у предузећу насталом куповином некадашње Дрвне индустрије "Борја" активиране пилана, фурнирница, као и линија готових производа.

- Влада РС је у "Борју" уложила близу десет милиона марака, од чега 7,8 милиона марака у куповину фирме, а остало у стварање услова за производњу. Нисмо дозволили да огромни производни комплекс који је важан не само за општину Теслић, већ за читаву Српску, буде угашен. Основна намјера нам је била да се заштити имовина и обезбиједе нова радна мјеста, а то смо и постигли - рекао је Додик и додао да су за фурнир из ове фабрике заинтересовани Италијани, са којима је и раније постојала успјешна сарадња.

Истакао је да интерес иностраног тржишта за производе "Нове Борје" полако расте.

Директор Дрвне индустрије "Нова Борја" Милан Ковачевић казао је да ће свака могућност која се за њихове производе пружи на тржишту бити искоришћена.

- До прошле седмице имали смо 43 запослена, а сада смо запослили још седам нових радника. Већ смо пронашли купце за наше производе, а циљ нам је да испоштујемо план и програм производње до краја године - казао је Ковачевић.

Начелник општине Теслић Саво Касаповић казао је да, поред тога што је опрема у "Новој Борји" ревитализована, и даље треба пуно тога да се уради да би се пронашла нова тржишта и производили још квалитетнији производи.

Извоз

Саво Касаповић је рекао да је некадашња "Борја" извозила око 70 одсто својих производа.

- Основни производ нове фабрике је фурнир, али је већ почела и производња намјештаја. Имамо квалитетне производе и лако ћемо наћи наше мјесто на тржишту - казао је Касаповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана