Отворен Јахорина економски форум: Западни Балкан тржиште будућности

ГС
Отворен Јахорина економски форум: Западни Балкан тржиште будућности

ЈАХОРИНА - Седми Јахорина економски форум свечано је данас отворен и трајаће до четвртка, а централна тема форума биће дугорочни правци развоја западног Балкана.

-Простор западног Балкана представља тржиште будућности - рекао је предсједник Јахорина економског форума Горан Рачић, током церемоније отварања овог форума.

Истакао је да ова манифестација представља један од најзначајнијих регионалних догађаја.

- Тема је “Западни Балкан и дугорочни правци развоја” са више од 600 учесника. О томе се интезивно говори задњих 10 година. Данас све земље западног Балкана имају споразум о придруживању са ЕУ - каже Рачић.

Подсјећа да су средства из ЕУ намијењења за план раста.

- Без обзира на то што све земље западног Балкана имају потписане многе споразуме, на терену није баш тако, јер велике силе улазе у сфере утицаје свих земаља. Имамо потребу да интегришемо тржиште од 18 милиона људи. Сви предуслови су да овај простор буде тржиште будућности – појансио+ је Рачић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је данас Јахорина економски форум и истакао да Српска на плану економије биљежи добре показатеље и да има реалан раст плата више од седам одсто.

Додик је на отварању форума под називом "Западни Балкан - дугорочни правци развоја", рекао да Српска има најмање оптерећење на бруто плате у региону, те да збирна стопа износи 31 одсто.

-Наша одлука је да повећамо минималну плату и тиме генерешемо и потражњу. Биљежимо добре резултате у области раста домаћих производа - рекао је Додик.
Он је поручио да је укупан домаћи производ прошле године износио 16 милијарди КМ, а да се сада са сигурношћу може рећи да ће износити 19 милијарди КМ.

Министар економских односа и спољне трговине БиХ Сташа Кошарац истакао је да овај форум представља бренд Српске.

- Поносни смо што се Јахорини већ седму годину заредом одржава овакав догађај. Ту је цијели регион, политичке, али и привредне елите. Желимо да покажемо да је Српска у међународим водама препозната као неко ко жели привући стране инвестиције на ове просторе - истакао је Кошарац.

Навео је да Српска потенцира на регионалној сарадњи.

- И у томе чему предњачи и предсједник Српске Милорад Додик. Конкретне ефекте од свега тога имаће не само појединци и фирме, већ читава Српска али и ФБиХ из које стижу стачно опструкције, али то им неће донијети ништа добро - навео је Кошарац.

Учесници Форума ће, уз разне панеле и презентације, моћи да се информишу о најновијим трендовима, размијене искуства и стекну увиде који ће им помоћи да унапреде пословање.

-Кроз разноврсност тема учесници ће имати прилику да пронађу вредне информације и перспективе које ће им помоћи да направе искорак у каријери и пословању”, саопштено је из Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који је и организатор конференције. Конференција “Јахорина пословни форум” биће одржана у хотелима “Златни јавор” и “Вучко”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана