Отворен Енергетски самит 2022.

Срна
Foto: Срна

НЕУМ - Енергетски самит 2022. почео је данас у Неуму панел дискусијама о теми "Реформска агенда за енергетски сектор, статус, изазови и потенцијали".

Уводне ријечи упутили су министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, резидентни координатор УН Ингрид Мекдоналд, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, британски амбасадор у БиХ Метју Филд, амерички амбасадор Мајкл Марфи, њемачки амбасадор Маргрет Уебер, федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић.

Циљ уводног панела је представљање реформе енергетског сектора БиХ и њеног значаја за одрживу будућност сектора, у свјетлу ЕУ пакета чисте енергије, те припрема Националног енергетског и климатског плана БиХ /НЕЦП/.

Дискусија у оквиру панела укључивала је постојеће и предстојеће обавезе у декарбонизацији и њихов финансијски утицај.

Истакнуто је да обавезе преузете кроз усвојени документ Утврђени допринос БиХ за период 2020 – 2030. година, Софијска декларација о Зеленој агенди за западни Балкан, Мапа пута за декарбонизацију и НЕЦП дефинишу пут за транзицију енергетског сектора БиХ.

Уводничари првог панела били су специјални представник британског министра спољних послова за климатске промјене Ник Бриџ, помоћник министра спољне трговине и екномских односа у Савјету министара Адмир Софтић и директор УСАИД Пројекта асистенције енергетском сектору Мак Каменица, а међу панелистима био је и министар Ђокић.

Други дио панела биће одржан поподне, а циљ је да окупи представнике законодавне власти из различитих политичких странака. Најављени представници из Републике Српске су делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић, те посланици у Представничком дому Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана