Отворен 79. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду

Танјуг
Отворен 79. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду

Нови Сад - Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, свечано је данас отворио предсједник Владе Војводине Бојан Пајтић, у присуству многобројних угледних гостију, преноси Танјуг.

Отварању највеће манифестације те врсте у региону и једне од пет највећих у Европи, присуствовао је министар пољопривреде и трговине Душан Петровић, његове колеге из Аустрије, Хрватске, Црне Горе и БиХ.

Током седам дана на Новосадском сајму ће се представити око 1.500 излагача из више од 30 земаља свијета.

Министар је напоменуо да Србија има све услове да сваке године повећа извоз у аграру за 500 милиона евра, и подсјетио, да је током 2011. у тој области остварено 2,7 милијарди долара извоза.

Пајтић је истакао да је у покрајини која има највеће могућности за развој аграра, посљедњих пет година уложено више од 24 милијарде динара у тај сектор.

- Ова покрајина и ова држава имају велике развојне шансе које можемо и хоћемо да искористимо на најбољи начин - рекао је Пајтић.

У име Аустрије, земље партнера 79. сајма, обратио се министар пољопривреде те државе Николаус Берлакович, који је истакао да је Аустрија веома заинтересована за економску и сваку другу сарадњу са Србијом, Хрватском и другим државама на Балкану, јер је то, како је рекао, “предуслов да градимо заједничку будућност у Европи.”

Аустрија је посљедњих 12 година у Србију инвестирала више од 2,8 милијарди евра, што је сврстава међу највеће овдашње инвеститоре.

На свечаном отварању Пољопривредног сајма у Новом Саду саопштено је да ће улогу земље домаћина од Аустрије за сљедећу годину преузети Хрватска која 1. јула 2013. постаје чланица ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана