Отворен 40. међународни сајам пољопривреде

Aгенције
Отворен 40. међународни сајам пољопривреде

Сарајево - У Градачцу, у Федерацији БиХ, данас је свечано отворен 40. Међународни сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Сајам су отворили премијер Федерације БиХ Нермин Никшић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ Јерко Иванковић Лијановић и високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Приликом отварања ове традиционалне манифестације Лијановић је рекао да овај сајам потврђује да домаћи произвођачи хране, посебно произвођачи шљиве, могу бити успјешни у својој земљи.

"Они су ове године произвели довољно шљиве за домаће становништво и постали препознатљиви извозници овог воћа", саопштено је из федералне Владе.

Лијановић је нагласио да посебно охрабрује чињеница да се федерална Влада почела озбиљније бавити економским питањима, те на протекле двије сједнице усвојила двије врло важне иницијативе.

Прва иницијатива би, каже Лијановић, требала укинути доприносе на плате у производном сектору, гдје је и производња хране, односно пољопривреда, како би производни сектор био економски конкурентан, а становништво могло очекивати нова радна мјеста.

"Друга иницијатива предвиђа укидање кантона у ФБиХ, односно уштеду до 500 милиона КМ годишње и вјерујем да ће значајна средства бити усмјерена у производњу хране, што је гаранција за одрживост становништва сваке земље", поручио је Лијановић.

На сајму, који је окупио 280 излагача, својим штандом присуствује и федерално Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства ради пружања информација и што бољег кориштења права домаћих пољопривредника.

Током сајма, који ће трајати до суботе, 31. августа, предвиђено је отварање нових производних погона млина "Незић" и мљекаре "Цот", као и додјела признања поводом 40. јубиларног сајма.

Биће додијељена и признања за квалитет, те одржати стручна савјетовања, комерцијални сусрети и презентације, чији циљ је промоција домаће производње, повезивање инвеститора, произвођача и представника власти.

Данашњој свечаности присуствовале су бројне домаће и иностране делегације, грађани из цијеле БиХ и из региона. /крај/веб/сп

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана