Отварање азијског тржишта добра вијест за сточаре: Извоз у Либан рјешава вишак на тржишту

Милијана Латиновић
Отварање азијског тржишта добра вијест за сточаре: Извоз у Либан рјешава вишак на тржишту

БАЊАЛУКА - Први контингент од 450 бикова из Српске отишао је у Либан, што за произвођаче представља шансу за бољи пласман стоке и проширење производње, а осим тога поновним отварањем тог тржишта неће се стварати вишак на домаћим фармама.

Сагласни су у томе и товљачи бикова и извозници. Они наглашавају да сво месо које произведу не би могло задовољити потребе становништва у Српској и ФБиХ, али због поремећаја на тржишту те прекомјерног увоза смрзнутог меса сумњивог квалитета, домаћи произвођачи без пласмана стоке немају шансе у тржишној утакмици.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац оцијенио је да наставак извоза живе стоке из Српске у Либан представља добру шансу за проширење производних капацитета.

- Бијељинске компаније “ЗП комерц” и “Млин Павловић” оствариће приходе од извоза живе стоке у Либан. Први контингент биће отпремљен у 15 бродова преко црногорске луке Бар - рекао је Кошарац, нагласивши да је извоз у Либан значајан не само са аспекта унапређења спољнотрговинске размјене, већ и због спречавања појаве вишка на тржишту.

Кошарац је подсјетио да је “ЗП комерц” и раније пословао на тржишту Либана, али да је до застоја дошло усљед пандемије вируса корона.

- Охрабрен сам чињеницом да је настављен извоз те да су капацитети и стандарди домаћих компанија препознати и вредновани - навео је Кошарац.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић рекао је да се отварањем сваког новог тржишта повећава стимуланс за унапређење производње и побољшање положаја на тржишту.

- Отворено тржиште је спас за све произвођаче, а сваки извоз подиже цијену меса и конкурентност у смислу квалитета и количине грла која товимо - рекао је Митровић.

У Месној индустрији “ЗП комерц” истичу да је брод са биковима кренуо у суботу ка овој азијској земљи.

- Већи дио јунади је са наших фарми, а дио је откупљен од домаћих фармера. Раније смо пласирали робу тамо једном годишње. Видјећемо како ће то бити сада, зависи од потражње и цијене - рекао је за “Глас Српске” помоћник директора за финансијски сектор Славко Росић.

Власник “Млин Павловића” Чедомир Павловић рекао је да је пласман за Либан веома значајан за цијелу Српску и БиХ.

- Ријеч је о купцу за кога смо трећи послали пут стоку. Плаћа боље него други, тако да је овај посао на обострано задовољство, јер ми имамо квалитетна грла. Чим будемо имали спремну стоку за извоз, купац је заинтересован да посао буде настављен - рекао је Павловић.

Храна

Сточари истичу да производња никад није била скупља, с обзиром на то да су скочиле цијене свих улазних компоненти.

- Поскупјело је све од кукуруза који је неизоставан у исхрани стоке, до електричне енергије неопходне за производњу и прераду - рекли су произвођачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана