Отварају се врата новцу из ЕУ фондова

Далиборка Секулић
Отварају се врата новцу из ЕУ фондова

БAЊA ЛУКA - Стратегија за развој малих и средњих предузећа БиХ 2009 - 2011. године, коју је прошле седмице усвојио Савјет министара БиХ, отвара врата БиХ да аплицира за средства европских фондова, који годишње имају највећу количину новца на располагању.

Казао је ово за "Глас Српске" директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић. Он сматра да је овај документ од изузетне важности за БиХ, јер даје могућности БиХ да користи 4. компоненту IPA фондова, односно подстицај развоју малих и средњих предузећа и запошљавању.

- Можемо бити задовољни садржајем документа, ако узмемо у обзир да су из њега избачени спорни садржаји који су прејудицирали будућу територијалну организацију БиХ, као и да су избачени дијелови који инсистирају на формирању Aгенције за развој малих и средњих предузећа БиХ, која би била државна агенција. Умјесто тога, биће формирано посебно одјељење при Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, које ће према ЕУ излазити са јединственим потребама ентитета - казао је Марковић.

Он наглашава да је садржај документа највећим дијелом црпљен из стратегије РС, јер у ФБиХ овакав документ никад није урађен.

Ова стратегија, истиче Марковић, директно омогућава БиХ право аплицирања за средства Фонда за конкурентност и иновације (CIP фонд) и приступ другим фондовима ЕУ.

- Прије тога, БиХ мора испунити формалне услове, односно мора имати уговор и плаћену годишњу чланарину према њима. Прошле године, делегација Европске комисије нудила нам је гаранцију да платимо прву чланарину, али смо због тромости апарата закаснили за то - рекао је Марковић.

Доношењем Стратегије унапређује се окружење за пословање малих и средњих предузећа, те се побољшава њихова конкурентност на домаћем и страном тржишту. Стратегија би требало да убрза реформе и процес европских интеграција БиХ.

Закон

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић најавио је израду закона о подстицајима развоју малих и средњих предузећа, који треба да дефинише правила и политику управљања подстицајним средствима за промоцију и развој предузетништва. Марковић каже да ће закон дефинисати детаље око технике, како и ко шта треба да ради у процесу планирања, преговарања, обезбјеђивања и расподјеле средстава која се користе у сврху подстицаја и промоције малих и средњих предузећа у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана