Отпуштени радници Завода дистрофичара штрајкују глађу

Ведрана Кулага
Отпуштени радници Завода дистрофичара штрајкују глађу

БAЊA ЛУКA - У "Заводу дистрофичара РС" јуче су 23 радника инвалида, од којих је њих 14 прије три дана добило отказ, ступили у штрајк глађу у којем ће истрајати док не буду враћени на посао.

Представник радника Миодраг Добријевић казао је да су се на на овај радикални потез одлучили незадовољни исходом испитног рочишта у бањолучком Основном суду када је 37 радника добило отказ, док је њих 35 задржано на послу.

- Нећемо прекидати штрајк све док год наши захтјеви не буду испоштовани, односно да се сви радници инвалиди не врате на посао. Ово предузеће ради на оспособљавању инвалида и логика је да се прво они врате на посао - рекао је Добријевић.

Радници инвалиди су, каже Добријевић, незадовољни "кровним" стиском радника који треба да остану да раде.

- Тражимо да се ништа о нама не одлучује без нас. Немамо ништа против наших радника, односно колега који су здрави, али не дамо да се више ишта дешава без нашег знања - нагласио је Добријевић.

У отвореном писму које су инвалиди запослени у Заводу дистрофичара  јуче упутили Влади РС и стечајном управнику Завода наводи се да радници захтијевају да се у стечајну групу укључе два њихова представника која ће активно учествовати у креирању и организовању рада у овом предузећу.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Чедо Ковачевић рекао је јуче да су за Заводу у оптицају биле три могућности - да сви радници остану запослени, да у радном односу остане до 35 људи или да се предузеће угаси.

- Сматрам да ће овај стечајни поступак завршити тако што ће одређен број радника остати у Заводу док ће неки остварити своја права на Заводу за запошљавање, од којих ће неки добити новчану накнаду, а неки остварити право на пензију - казао је Ковачевић.

Он је нагласио да ће се тако ријешити проблем радника који у Заводу више ни не раде, али немају куда.

- Влада има намјеру да ово предузеће ревитализује, да оно остане у функцији да ради и запошљава нове људе - закључио је Ковачевић.

Касиповић

Потпредсједник Владе РС Aнтон Касиповић казао је јуче да је Влада РС већ дуже вријеме упозната са проблемом у "Заводу дистрофичара" и да су учињени бројни напори да се ово питање ријеши.

- Положај радника у "Заводу" представља крупан проблем који ће Влада настојати да ријеши јер се ради о важном предузећу за Српску - казао је Касиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана