Откуп дувана у Семберији: Незапамћено лоша година

Aгенције
Откуп дувана у Семберији: Незапамћено лоша година

Бијељина - У Семберији је данас почео откуп дувана који се дио по дио убире са 225 хектара ораница засађених овом културом, рекао је Светозар Михајловић, директор бијељинског предузећа "Дуван" које је главни организатор производње.

Производњом духана ове године у Семберији се бави 55 произвођача.

Михајловић је навео да су дуготрајна суша и високе температуре утицале на катастрофалан принос, али и квалитет дувана.

- Ситуација је изузетно тешка, принос и квалитет су знатно подбацили, производња је далеко мања него претходне године, рекао је Михајловић и додао да је све ово произвођаче дувана довело у веома тежак положај.

Он је истакао да је сада, с обзиром да је откуп тек почео, тешко говорити о количини произведеног духана.

- Стање на њивама код пољопривредних произвођача указује да ће ово бити једна од најтежих година одкада се људи баве производњом дувана на овим просторима, рекао је Михајловић.

Он наводи да је просјечна цијена килограма сувог листа, укључујући и подстицаје - четири КМ, односно 3,1 КМ без подстицаја.

Коментаришући укупан принос, Михајловић је рекао да ће он бити познат у наредном периоду, јер се сада ради на подбиру листа са краја парцела, а да се за двадесетак дана очекује подбир средњег листа који би требало да буде квалитетнији.

- Ипак, чак ни средњи лист није квалитетан, претрпио је штету без кише, односно суша је оставила посљедице и на овај дио засађеног дувана од којег се очекивао нешто бољи принос, рекао је Михајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана