Откуцава сат бесплатној вожњи на струју

Анита Јанковић Речевић
Откуцава сат бесплатној вожњи на струју

БАЊАЛУКА - Власници пунионица за електричне аутомобиле у БиХ, који корисницима тренутно бесплатно испоручују струју, ту услугу би возачима ускоро могли наплаћивати, а колика ће цијена бити по утрошеном киловат сату још није познато.

На пунионицама у Хрватској наплата пуњења електричних возила први пут је уведена 2021. године, а овог мјесеца дошло је до поскупљења те услуге у просјеку шест центи по киловат сату. Пуњење батерије електричног возила за вожњу од сто километара на Петроловим пунионицама у Хрватској до 25. јуна коштало је 4,5 евра, а нова цијена је 5,85 евра.

Трагом те приче питали смо домаће стручњаке колико кошта пуњење електричног аутомобила на пунионицама у БиХ. 

Директор бањалучког предузећа “ЕP Mobile”, које широм БиХ има око 50 станица за пуњење електричних возила, Никола Каран за “Глас” каже да корисницима не наплаћују утрошену енергију.

- “Еp Mobile” за сада нема систем наплате. Грађани дођу и напуне возило бесплатно, а трошкове сноси наша уговорена страна, најчешће су то општине и градови. Мислим да у БиХ систем наплате нико не спроводи, евентуално можда хотели који ту услугу нуде да исту и наплате у склопу свих трошкова - прича Каран.

Додаје да ово предузеће већ неко вријеме ради на изради софтвера чија интеграција ће им омогућити увођење система наплате.

- Циљ нам је да као у Хрватској и Словенији интегришемо софтвер и нудимо услугу пуњења са наплатом. Међутим, процес оспособљавања и пуштања у рад софтвера није нимало лак и једноставан. Очекујем да тај посао завршимо ове године те софтвер интегришемо на све наше пуњаче у Српској и БиХ. Када то завршимо имаћемо могућност наплате путем апликације, као и картично, а износ тарифе ћемо накнадно одредити. Свакако да ће цијена бити прилагођена тржишту - казао је Каран.

Према мапи коју је израдио магазин “auto.ba” у земљи тренутно постоји 129 пунионица за електрична возила, а у мостарском предузећу “Schrack Technik”, које се бави дистрибуцијом и постављањем пуњача, кажу да се у БиХ због законске регулативе корисницима тренутно не може наплатити утрошак по киловат сату. 

- Уколико нисте регистровани за производњу и продају електричне енергије, не постоји начин да се наплати киловат сат. На појединим локацијама врши се наплата паркинга, само што је паркинг мјесто на којем је постављен пуњач неколико пута скупљи у односу на оно класично мјесто - рекли су у овом предузећу.

С циљем стимулисања грађана на куповину електричних возила чија би масовнија употреба значајно утицала на смањење загађења ваздуха и заштиту животне средине, Савјет министара БиХ крајем јула прошле године увео је олакшице на увоз аутомобила на струју. Царинске стопе за увоз хибридних возила смањене су са 15 на пет одсто, док је за електрична возила намет потпуно укинут.

Уређај

У предузећу “Scharck Technik” кажу да стандардни, најједноставнији пуњач кошта око 1.700 КМ.

- На тај износ треба додати и трошкове монтаже, кабла за напајање, склопке, тако да све укупно кошта између 2.000 и 3.000 марака - навели су у овом предузећу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана