Откривена тајна о аустријском злату

Танјуг
Откривена тајна о аустријском злату

Беч - Национална банка Аустрије OeNB обjелоданила је да од 2007. резерве у злату Аустрије износе константно 280 тона, а највећи дио је ускладиштен у Великој Британији.

Остатак се налази у Швајцарској и Аустрији.

У протеклих 13 мјесеци у јавности било је различитих информација о мјесту складиштења залтне резерве. Тако је 14.септембра прошле године, вицегувернер Волфганг Духачек, изјавио пред парламентом да се резерве злата налазе у Аустрији.

Прије неколико мјесеци медији су покренули истрагу о томе гдје се налазе резерве злата и установиле да није све у Бечу.

Гувернер OeNB Евалд Новотни и његов замјеник Духачек пред финансијским одбором коначно су открили најбоље чувану тајну.

Око 80 одсто, то јест 224,4 тона аустријских резерви у злату налази се у Великој Британији, 6,9 тона (око 3 одсто) је у Швајцарској, а 48,7 тона (око 17 одсто) је у Аустрији.

OeNB, како је саопштено, складишти своје златне резерве тамо гдје у вријеме кризе може брзо да их користи.У протеклих десет година је OeNB пословима око злата зарадила око 300 милиона евра.

OeNB је објелоданила информацију о мјесту на којем се налазе златне резерва након што је Дојче банк под политичким притиском крајем октобра изнела детаље о њемачким резервама.

У аустријском парламенту су Слободарска партија (ФПО) и Савез за будућност Аустрије (БЗО) у више наврата захтјевале информације о стању резерви злата и њиховој локацији, као и повратку злата у Аустрију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана