Откази за 30 радника Фабрике дувана

Драгана Келеч
Откази за 30 радника Фабрике дувана

БAЊAЛУКA - Предсједник Управног одбора и већински власник "Фабрике дувана" Бањалука Небојша Aнтонић потписао је јуче измјену и допуну правилника о систематизацији радних мјеста у овом предузећу, на основу којег је отказ добило 30 радника.

Рекао је ово "Гласу Српске" предсједник Синдикалне организације овог предузећа Мирослав Маринковић.

Директор "Фабрике дувана" Бањалука Симо Мишкић рекао је да радници "још нису отпуштени", али и потврдио да је јуче на огласној табли предузећа објављена измјена и допуна правилника о систематизацији.

Маринковић каже да Aнтонић и Мишкић нису уважили захтјеве министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослава Миловановића да се стане у крај отпуштању и тортури радника ове фирме.

- Већински власник и директор "Фабрике дувана" Небојша Aнтонић и Симо Мишкић пресудили су да без примања и хљеба остане 30 породица - рекао је Маринковић и позвао предсједника и премијера РС, да помогну радницима и да покушају да прекину њихову агонију.

- Немамо више повјерења ни у кога. Вјеровао сам да ће бити мало више разумијевања у руководству наше фирме, али очигледно је да се нико не брине за нас. Предузеће је пред гашењем - казао је Маринковић и додао да ће радници бити принуђени да изађу на улице или пред институције, и покушају да исправе неправду која им је нанесена.

Директор "Фабрике дувана" Симо Мишкић каже да измјена и допуна правилника о систематизацији подразумијева укидање "одређеног броја радних мјеста и извршилаца".

- Нећу ништа да спекулишем. Правилник је ту, и он је непобитна чињеница. Јесте, ради се о 30 радних мјеста - казао је Мишкић и додао да су ови радници још увијек на својим радним мјестима, а измјена и допуна правилника о систематизацији спровешће се постепено, односно откази ће се радницима дијелити сукцесивно.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Вид Копања рекао је да је на састанку министара пољопривреде и представника гранског синдиката са представницима запослених у бањалучкој фабрици, истакнута потреба да се заустави најављено отпуштање.

- И у фабрици су обећали да неће доћи до отпуштања радника - казао је Копања и додао да Министарство није обавијештено о овом потезу управе "Фабрике дувана".

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да је Савез урадио све што је могао да не дође до отпуштања радника, те да је сада на Влади да ријеши овај проблем.

- Управа "Фабрике дувана" се понаша супротно одредбама уговора о приватизацији и Влада РС треба да размотри његово раскидање - рекла је Мишићева.  

Приватизација

Комисија за ревизију државног капитала у предузећима и банкама РС изразила је сумњу у утврђену власничку структуру у "Фабрици дувана", те сумњу да купац државног капитала у овом предузећу "Aнтонић трејд" није у цијелости испоштовао уговором преузете обавезе, јавиле су агенције.

Симо Мишкић каже да није упознат са овим извјештајем Комисије.

- Нисам добио, нити видио никакав извјештај, тако да не могу ни да га коментаришем. Ја сам озбиљан човјек који никада не спекулише, већ разговара само о чињеницама - казао је Мишкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана