Откази радницима рудника у Сасама

Криситна Ћирковић
Откази радницима рудника у Сасама

СРЕБРЕНИЦA - На удару свјетске економске кризе нашао се и сребренички рудник олова и цинка, који ради у саставу предузећа "Грос" из Градишке, па ће између 10 и 70 одсто радника овог рудника остати без посла.

Генерални директор "Гроса" Генадиј Назаренко упознао је менаyмент Радне јединице предузећа у Сасама с тим да је Управни одбор "Гроса" донио одлуку да откаже уговор о раду једном броју радника због смањеног обима производње и немогућности пласмана робе прерађивачким капацитетима у Европи.

Директор Радне јединице у Сасама Јелена Петрић потврдила је "Гласу Српске" да ће у складу са том одлуком доћи до отпуштања радника, али она није могла да прецизира колико ће их тачно остати без посла.

Колико ће рудара добити отказ није прецизирано ни у одлуци генералног директора, већ пише да би требало да буде отпуштено "најмање десет одсто, а највише до 70 одсто", од укупно 403 радника који се воде као стално запослени у сребреничком руднику олова и цинка.

- Према радницима којима ће се отказати уговор о раду предузеће ће поступити према Плану збрињавања вишка радника, усаглашеном између послодавца и синдикалне организације. Радницима ће бити обрачуната отпремнина, према одредбама Закона о раду - наведено је у одлуци.

Петрићева је истакла да менаyмент рудника покушава да, у склопу плана рада за 2009. годину задржи што већи број радника.

У образложењу је, такође, наведено да је сва производња "Гроса" оријентисана, искључиво, на инострано тржиште и директно везана за потражњу концентрата олова и цинка на свјетским берзама, која је изостала.

- "Грос" нема закључен ниједан уговор о продаји концентрата руде олова и цинка у 2009. години - наведено је у одлуци.

Начелник Одјељења за привреду у општини Сребреница Милош Вукасављевић рекао је новинарима да се, према најавама руководства у Сасама, може очекивати да без посла остане више од половине радника.

"Бирач"

ЗВОРНИК - Предсједник Синдикалне организације металаца и рудара "Бирча" др Предраг Томић рекао је да је са менаyментом фабрике постигнут договор да у јануару буде скраћено радно вријеме, односно да један дан у седмици радник неће радити и да за тај дан неће бити плаћен.

Вршилац дужности генералног директора фабрике глинице "Бирач" Виргинијус Вајега рекао је да се нагли пад цијена алуминијума на свјетском тржишту, као посљедица свјетске економске кризе, у великој мјери одразио и на производњу глинице.

С. С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана