Откази главно оружје против рецесије

Глас Српске
Откази главно оружје против рецесије

ЊУЈОРК - Резултати смањења каматних стопа централних банака и мјера влада за подстицање привреде биће видљиви тек за неко вријеме, а у међувремену, компаније широм свијета најављују смањење трошкова како би одржале профитабилност, објавио је buisness.hr.

Тако је амерички гигант "3М Cо" објавио да ће у овој години смањити број запослених за 2.300. Компанија је већ подијелила 1.800 отказа, а у овом кварталу отпустиће још 500 запослених.

"Anheuser-Bush InBev ", највећи свјетски произвођач пива, најавио је отпуштање 1.400 запослених, или шест одсто укупно запослених у његовим погонима у СAД.

"Dow Chemical ", највећи амерички произвођач хемикалија, најавио је до краја године затварање 20 погона и 5.000 отказа.

Otkazi glavno oružje protiv recesijeПо свему судећи, подаци о запослености у децембру у СAД неће бити нимало сјајни.

Aко компаније наставе са оваквим бројем отказа, могли би бити премашени подаци из новембра, када је без посла остало више од пола милиона људи, највише у посљедње 34 године, кажу аналитичари.

Од почетка године готово два милиона Aмериканаца остало је без посла, а стопа незапослености достигла је 6,7 одсто, што је највише од 1993. године. Aналитичари процјењују да ће идуће године стопа незапослености у СAД достићи и осам одсто.

И друге највеће свјетске компаније смањују трошкове. Готово да и нема производног или услужног сектора који није погођен рецесијом.

Ове би године и авиопревозници у свијету могли пословати са губитком од пет милијарди долара, а у 2009. години са губитком од 2,5 милијарди долара, процјена је Међународног удружења ваздушног промета (IATA).

Прогноза о губицима у 2008. години нешто је нижа од септембарске процјене од 5,2 милијарде долара, углавном због снажног пада цијена горива.

- Изгледи су лоши. Хронична криза у авиоиндустрији наставиће се и током 2009. године - каже генерални директор IATA Ђовани Бисињани.

Зато се и у том сектору може очекивати смањење броја запослених, спајање компанија како би се смањили трошкови и све остало што се подразумијева под реструктурисањем компанија и сектора, кажу аналитичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана