Отказе добило стотину програмера

Анита Јанковић Речевић
Отказе добило стотину програмера

БАЊАЛУКА - Убјеђење да је посао у ИТ сектору сигуран и загарантован полако урушава економска криза у свијету, а како на глобалне проблеме нису имуне ни домаће компаније у посљедња два мјесеца у Српској без посла је остало најмање 100 програмера и девелопера.

Према подацима Привредне коморе РС приход привредних друштава која послују у сфери ИТ индустрије у Српској лани је премашио 1,1 милијарду марака, што је за 13 одсто више у односу на 2021. годину. Анализа пословања показује да је прошле године увећан и број радника, тако да ова индустрија запошљава око 6.000 стручњака, за чије су плате и накнаде трошкови повећани за 24 одсто, што је око 40 милиона марака у корист запослених.

Ова године слика је донекле другачија. Након што су свјетски гиганти попут “Мајкрософта”, “Мете” и “Амазона” отпустили на хиљаде запослених, откази су услиједили и на домаћем тржишту.

Секретар Удружења за информационо-комуникационе технологије у Привредној комори РС Слободан Драгичевић за “Глас” каже да се на отпуштање радника за сада одлучила једна велика компанија из Србије која послује на подручју Српске и ФБиХ.

- Отказе је добило стотинак радника у посљедња два мјесеца. Разлог је реорганизација у пословању и пад активности те компаније. И у наредном периоду рецесије можемо очекивати турбуленције у привредним друштвима која свој рад заснивају на разним јавним изворима приватног обртног капитала, фондовима и сличним облицима финансирања заснованим на берзанским показатељима и очекивано великој добити. То је случај и са компанијом из Србије која је имала мегаломанске планове - рекао је Драгичевић.

Он објашњава да је ИТ сектор високо профитабилна индустрија те да улагачи кроз фондове и друге шеме финансирања очекују брзи поврат.

- У тренуцима када је рецесија свуда у свијету и видљиво смањен обим активности, чак и до 25 одсто, инвеститори повлаче новац и долази до отпуштања радника. Радници из Српске који су остали без посла, а ријеч је о програмерима и девелоперима, већином ће одмах наћи нови посао у компанијама којима недостаје тих профила или ће започети самосталне послове - навео је Драгичевић.

Додаје да су на тржишне промјене имуне оне компаније које имају развијене своје производе те да код њих није примјетан пад пословних активности.

- Најпогођенија су предузећа која раде услужне активности, односно мање пројекте у оквиру великих свјетских корпорација. Она најчешће остају без посла. Посматрано глобално наше компаније се добро држе - казао је Драгичевић.

Сувласник и технички директор бањалучке компаније “Еаст цоде” Саша Матић сматра да криза ИТ индустрије у свијету тек предстоји.

- Пик би могао бити тек идућег прољећа. У нашој компанији криза јесте осјетна, али не могу рећи да је то озбиљно. Истина је да је продаја када су у питању количине смањена, али промет у новцу је на готово истом нивоу, јер су порасле цијене производа - рекао је Матић и додао да у његовом предузећу протеклих мјесеци није било отказа.

Сајбер напади

Слободан Драгичевић каже да рат у Украјини, “ковид”, вјештачка интелигенција и проблеми у Силицијумској долини, који се у свијету наводе као разлози за пад потражње за програмерима, на домаће тржиште нису имали претјеран утицај.

- Нисмо претрпјели неке посебне поремећаје, али је због рата дошло до повећања ризика безбједности на интернету, услиједила је нова димензија развијања нарушавања безбједности, што се рефлектовало на наш простор кроз сајбер нападе - појаснио је Драгичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана