Отказe ће добити 102.000 радника западних банка

Глас Српске
Отказe ће добити 102.000 радника западних банка

ЛОНДОН, ЊУЈОРК, МОСКВA - Група од 17 великих западних банака најавила је у протекла три мјесеца да ће отпустити више од 102.000 запослених, због највеће глобалне финансијске кризе од периода Велике депресије, почетком тридесетих година прошлог вијека, пренио је Танјуг.

Убједљиво највише радника намјерава да отпусти америчка банка Ситигруп која је 17. новембра, након што се нашла на ивици банкрота због пословања са проблематичним хартијама од вриједности поријеклом са америчког хипотекарног тржишта, објавила план о отпуштању 52.000 својих радника.

Ситигруп има 106 филијала широм свијета у којима је запослено више од 300.000 људи. Банка је раније ове године већ отпустила око 23.000 запослених.

Њемачка Комерцбанка, која је друга по величини банкарска организација у водећој европској економији, одмах иза неприкосновене Дојче банке, 1. септембра је саопштила да ће смањити радно особље за 9.000 људи, углавном у непрофитним и губиташким секторима.

Хиљаде запослених у низу других западноевропских и америчких банака, укључујући швајцарску Креди Свис AГ, британске банке - HSBC и Берклиз, америчке Голдман сакс, Aмерикан експрес и Бенк оф Њјујорк, такође ће остати без посла, јер њихове компаније процјењују да ће и на тај начин успјети лакше да се изборе са посљедицама глобалне финансијске кризе.

Талас масовног отпуштања запослених у банкарском сектору, још није озбиљније запљуснуо земље средње и источне Европе, али руски медији су пренијели да су неке московске банке у новембру отпустиле више десетина запослених и да ће се та бројка, ако се финансијска криза продуби, знатно повећати до краја ове и током наредне године.

"Aрселор Митал"

Највећи свјетски произвођач челика, компанија "Aрселор Митал", најавила је да ће отпустити 1.400 радника у Француској на почетку 2009. године. Ради се о отпуштању у оквиру укидања 6.000 радних мјеста у Европи, односно 9.000 у свијету, како је та компанија предвидјела.

И Британски произвођач луксузних  аутомобила "Aстон Мартин" објавио је да је због привредне кризе принуђен да отпусти 300 стално запослених и исто толико радника на одређено вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана