Отказани летови Луфтханзе, хаос на аеродромима

Глас Српске
Отказани летови Луфтханзе, хаос на аеродромима

БЕРЛИН - Пилоти њемачке националне авиокомпаније, највећег европског авиопревозника "Луфтханза", ступили су јуче у четвородневни штрајк због спора око плата и сигурности радних мјеста, због чега је отказано више стотина летова у Њемачкој, јавио је Танјуг.

Само у Франкфурту на Мајни јуче до подне отказано је 60 летова, у Минхену преко 50, а у Диселдорфу и Хамбургу није полетјело по више од 40 авиона на планираним линијама.

Најтежа ситуација је на аеродрому Тегел у Берлину, гдје је саопштено да можда неће моћи да буде остварен ни ванредни план који је предвиђао само 28 од 70 летова колико их са овог аеродрома "Луфтханза" дневно има.

У штрајку је око 4.000 пилота запослених у "Луфтханзи", "Луфтханзи карго" и огранку "Германвингс", који желе да спријече да компанија све више летова пребацује на иностране, јефтиније компаније чији је власник.

Пилоти желе да се тарифни уговор који важи за њих, примјењује и на пилоте у "Луфтханзиним" компанијама у иностранству. Aко од послодавца добију гаранцију за очување радних мјеста, пилоти су најавили спремност да одустану од захтјева за повећање плата од 6,4 одсто.

Руководство "Луфтханзе" потпуно неприхватљивим сматра захтјев да се тарифни уговор пилота у Њемачкој примјењује и на оне који раде у мањим "Луфтханзиним" фирмама у иностранству.

Штета

У "Луфтханзи" процјењују да би четвородневни штрајк компанију могао да кошта сто милиона евра, док ће штета угледу фирме, како кажу, бити немјерљива. Компанија је одлучила да током наредна четири дана откаже укупно три хиљаде летова, што је око четрдесет одсто расположивих капацитета њемачког авиопревозника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана