Отказ добила још 44 радника Банке Српске

Жељка Кокот
Отказ добила још 44 радника Банке Српске

Бањалука - Банка Српске која се налази у процесу ликвидације закључила је уговор о запослењу на одређено са 59 запослених, док су због смањења трошкова ликвидационог поступка без посла остала још 44 радника.

Банка Српске је на дан увођења привремене управе запошљавала 227 радника, а након тога је радни однос прекинуло 55 радника на основу пензионисања, споразумног раскида или истека уговора о раду на одређено вријеме. Послије покретања ликвидације без посла је остало још 69 радника у филијалама, док је са 103 запослена у централи банке у Бањалуци уговор о раду био продужен до краја маја.

Агенција за банкарство РС је у својству Надзорног одбора Банке Српске у ликвидацији крајем маја усвојила нови правилник о организацији и систематизацији послова.

- Посао су задржали радници који су потребни за пословање банке у ликвидацији, а предвиђено је да се у наредном периоду вршимо додатне анализе потребног броја радника - каже ликвидациони управник Банке Српске Петар Мићић.

Он је истакао да је у току попис и процјена вриједности имовине банке која ће бити понуђена на продају, а од оствареног прихода и наплате кредита биће исплаћени депозити изнад 50.000 КМ који нису били осигурани. За то вријеме Агенција за осигурање депозита приводи крају исплату депонентима чији су улози износили до 50.000 КМ и за које је гарантовала у пуном износу. Мићић истиче да, осим исплате осигураних депозита која протиче без проблема, тече и принудна наплата потраживања од дужника којима су блокирани рачуни због кашњења у плаћању доспјелих обавеза дужег од 60 дана.

- Агенција за банкарство РС је издала рјешења којим су дужницима блокирани рачуни, а укупне мјере и очекивани ефекти биће познати у сљедећим мјесецима - казао је Мићић подсјетивши клијенти банке да могу плаћати доспјеле рате кредита путем рачуна код Уникредит банке.

Повјериоци банке су такође обавијештени да у року од 60 дана од ликвидације банке пријаве потраживања, а након његовог истека биће утврђена основаност њихових пријава.

- Након тих 60 дана ћемо, према прописима регулатора, сачинити извјештај о финансијском стању Банке Српске у ликвидацији у коме ће бити садржан и цјелокупан план ликвидације - каже Мићић и додаје да ће након сачињавања овог документа имати више информација о намирењу повјерилаца који су имали неосигуране депозите у Банци Српске.

Привремена управа у Банци Српске уведена је 16. новембра прошле године због неизвршавања налога Агенције за банкарство и пада капитала испод законског минимума. Агенција је 27. априла ове године одузела дозволу за рад Банци Српске и покренула процес њене ликвидације. У банци је остало 149,5 милиона марака депозита, а у потпуности ће бити намирено 14.100 депозитара који су у банци држали 55,4 милиона КМ. Депоненти који су имали износе веће од 50.000 КМ биће намирени од прихода од продаје имовине банке и наплате кредита, али је мало вјероватно да ће добити сав новац.

Исплаћен 44,71 милион КМ

Директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић казао је да је јуче до 14 часова исплаћен 44,71 милион КМ за 7.308 депонената Банке Српске.

- Број депонената који подижу новац опада јер већина њих зна да им је новац сигуран па не журе у банку, а дио је и у иностранству па можда не могу доћи у предвиђеном термину - казао је Невјестић.

Исплата новца почела је 23. маја на шалтерима Уникредит банке која је изабрана за агента и протиче без најмањег проблема.

Број радника у Банци Српске

227 на дан увођења привремене управе

55 напустило банку до ликвидације

69 остало без посла након ликвидације

103 било запослено до 31. маја

44 остало без посла након нове систематизације

59 тренутно запослених

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана