Отимање око “Фијата”

РТС
Отимање око “Фијата”

БЕОГРАД - Извршни одбор синдиката “Контејнерског терминала и генералних терета” у барској луци у Црној Гори оптужио је колеге из “АД Луке Бар” да су им отели посао транспорта Фијатових возила из Крагујевца и најавио блокаду луке, јавља РТС.

Синдикалци КТГТ траже ревизију Уговора и да посао припадне том предузећу.

-  Правилником о међусобним односима дефинисано је да Луци Бар припадну течни и расути терети, а КТГТ контејнери и генерални терети у које спадају и возила - каже председник ИО синдиката КТГТ Доброслав Орландић тврдећи да је “АД Лука Бар” тај посао добила уз помоћ црногорске владе.

Орландић тражи да се уговор о послу са Фијатовим аутомобилима промјени.

Представници Луке Бар и италијанског произвођача аутомобила Фијат потписали су 23. фебруара споразум о сарадњи, који предвиђа извоз возила произведених у фабрици у Крагујевцу преко црногорске луке.

У посао транспорта Фијатових аутомобила преко Луке Бар биће укључени и црногорско предузеће за железнички транспорт Монтекарго и италијанска бродска компанија “Грималди”.

Потписивању уговора присуствовали су црногорски премијер Игор Лукшић, министар саобраћаја Андрија Ломпар и италијански амбасадор у Подгорици Серђо Барбранти.

Почетак извоза у јуну

Извршни директор “Луке Бар” Слобо Пајовић рекао је да би извоз Фијатових аутомобила из крагујевачке фабрике преко црногорске луке требало да крене у јуну.

Према њиховим ријечима, прве године требало би да се извезе до 30.000 новог модела Фијата произведеног у Крагујевцу.

Директор Луке је навео да би се број извезених аутомобила повећао постепено, да би на крају треће године извоз достигао 200.000 аутомобила годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана