Отањиле залихе златних успомена

Данијела Стоканић
Отањиле залихе златних успомена

Бањалука - Откуп злата, чија цијена у посљедњих неколико мјесеци рапидно расте, у Републици Српској никад није био гори, а експанзија радњи које се баве овим послом преко ноћи је спласнула.

Трговци који и даље откупљују бурме, привјеске, ланчиће и други златни и сребрни накит кажу да и даље има оних који им долазе са "комадом успомена" да би за њега добили колико-толико новца.

Ипак, не могу а да не примијете пад заинтересованости за продају накита.

У златари "Клик", која своје пословнице има у десетак локалних заједница, односно од Бањалуке, Лакташа и Дервенте до Требиња, истичу да је откуп злата завршена прича.

- Сад се злато може само продати, док откуп више није интересантна прича - рекли су у овој златари.

Ништа боља ситуација није ни у Семберији, гдје се број откупних мјеста смањује из дана у дан.

У једној бијељинској златари, гдје су запослени само до прије годину и по падали с ногу од посла кад је у питању откуп злата, кажу да ситуација никад није била гора.

- Становници што су имали злата то су продали. За посљедњу годину могу набројати на прсте колико је људи дошло да продао неки комад злата, најчешће је то неки оштећени тањушни ланчић чија поправка кошта више него нов - рекао је продавац у овој златари, који није желио да му објавимо име.

Додао је да је тренутно откупна цијена злата 37 марака по граму, а прије неколико мјесеци била је и до седам марака нижа.

Бањалучанка Јелена Марић каже да је прије три године продала два прстена и један ланчић, јер је јој је хитно требао новац.

- Један "утопљени" златни прстен био је од бившег момка, а с обзиром на то да више нисмо заједно, нисам знала шта да радим са њим, па сам га продала и добила 80 марака - рекла је Марићева и додала да је између успомене и новца изабрала ово друго.

- Новац ми је тада био потребнији - казала је она.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је драстичан пад откупа златног и сребрног накита резултат тога што се код становништва испразнила залиха ових предмета.

- Грађани су продали све злато из кућних залиха током велике акције откупа племенитог метала која је почела прије неколико година - рекао је Павловић.

Продаја злата

За грам злата тренутно је у РС потребно издвојити од 70 до 120 марака. Према ријечима златара, у посљедње вријеме највише се купује оно без чега се не може, а то су вјеренички прстен и бурме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана