Остварили добит од 3,5 милиона марака

Марина Чигоја
Остварили добит од 3,5 милиона марака

БAЊAЛУКA - Осигуравајуће друштво "Јахорина осигурање" остварило је прошле године 3,5 милиона марака добити, што је више од 50 одсто укупне добити коју су исказала сва осигуравајућа друштва у РС.

Рекао је то јуче у Бањалуци генерални директор "Јахорина осигурања" Мирослав Мишкић поводом обиљежавања крсне славе Светог Прокопија и 19 година од почетка рада друштва.

- Након што смо у 2009. години остварили раст од 23 одсто у 2010. години, забиљежили смо још 14 одсто раста. Остварили смо 24,5 милиона КМ премије. Имали смо 50 одсто више премије од нашег главног конкурента, при томе са истим бројем запослених, што значи да је продуктивност била на већем нивоу - истакао је Мишкић.

Нагласио је да је ово друштво у прошлој години платило око девет милиона КМ за штету, те отворило низ продајних канала и покренуло животна осигурања. У првих шест мјесеци ове године "Јахорна осигурање" исплатило је 3,9 милиона марака штета.

- Оно што нам је донијело значајну предност у погледу висине премије је отварање филијале у ФБиХ гдје смо у прошлој години забиљежили два милиона марака премије. Осигуравајућа друштва из ФБиХ су далеко присутнија у РС тако да њихов удио у премији РС учествује чак са 16 одсто. С обзиром на то да "Јахорина" има више од 17 одсто тржишног учешћа, могло би се рећи да су филијале друштава из ФБиХ на другом мјесту - истакао је Мишкић. Додао је да је "Јахорина осигурање" у прошлој години запослило одређен број младих људи које су адекватно обучили и да је и то допринијело овом расту.

- Уз помоћ страног већинског власника "Виенне Инсуранце Манагемент", наша компанија се свакодневно преображава, реорганизује и покушавамо да достигнемо пожељан омјер трошка и премије. У првој половини ове године наставили смо са ширењем палете производа, па смо повећали број производа у животним осигурањима и покушавамо да промијенимо структуру портфолија на начин да радимо и друге врсте осигурања које су профитабилније и које ми оцјењујемо да су народу потребније, а не само аутоосигурања - нагласио је Мишкић.

Предсједник Управног одбора "Јахорина осигурања" Младен Блажевић истакао је да је ово друштво почело програм такозваног пакетног осигурања, гдје се осигуравају станови и покретне ствари у кућама и становима.

- За врло кратко вријеме, за мање од двије године, реализовали смо више од 2.500 полиса осигурања - нагласио је Блажевић.

Представник већинског власника "Виенне Инсуранце Манагемент" и члан УО Франц Крумп истакао је да је тржиште осигурања у БиХ још на веома ниском нивоу и да се углавном веже за обавезна осигурања попут аутоодговорности.

 - Примијетили смо да је економска ситуација у посљедње двије године у БиХ далеко тежа него у другим земљама гдје смо присутни. С обзиром на те чињенице, презадовољни смо резултатима које је наша кућа постигла. Још бранимо прво мјесто у РС и на тржишту ФБиХ настојаћемо да имамо доминантније учешће у идућем периоду - нагласио је Крумп.

Повјерење

У "Јахорина осигурању" истакли су да им је повјерење указало више од 70.000 осигураника у РС. Међу њима су Рафинерија уља Модрича, "Нестро петрол", ОМВ, "Целекс" Бањалука, "Електропривреда РС", РиТЕ Угљевик, "Штрабаг"...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана