Остварићемо раст БРП-а од два одсто

Глас Српске
Остварићемо раст БРП-а од два одсто

КОПAОНИК - Србији је неопходан раст од пет до шест одсто бруто друштвеног производа у сљедећих неколико година да би њени грађани могли да осјете да живе боље, а циљ Владе је да у овој години буде остварен раст БДП-а од најмање два одсто.

Рекао је ово јуче премијер Мирко Цветковић отварајући 17. по реду "Копаоник бизнис форум". Он је истакао да ће кључни изазови у 2010. години за српску економију бити заустављање пада запослености, повећање домаће тражње и макроекономска стабилност, са фокусом на инфлацију и курс динара.

- Планирамо инвестициона улагања у јавна предузећа од преко 160 милијарди динара у овој години, као и фискални стимуланс од четири милијарде динара за подршку станоградњи и куповини нових станова - нагласио је Цветковић.

Премијер је казао да на основу економских показатеља не може са сигурношћу да се каже да ли је Србија изашла из кризе, али да може са оптимизмом да се очекује опоравак.

- Србија је у поређењу са државама региона у 2009. имала боље резултате, или на нивоу просечних, а пад БДП-а
од 2,8 одсто био је бољи резултат од свих у региону, осим Македоније - додао је Цветковић.

Министар економије Млађан Динкић  најавио је да Министарство у сарадњи са Народном банком Србије припрема модел субвенционисаних "кеш" кредита у износу до 3.000 евра у динарској противвриједности, који би били намијењени углавном средњој класи и то у динарима, са роком отплате од три године и годином почека.

Министар економије је изјавио да ће ММФ предложити да се у септембру одмрзну плате у јавном сектору те додао да  у овој години и најниже пензије морају да буду повећане.

- Србији су потребне инвестиције попут "Фијата" у Крагујевцу. Ефекти такве једне инвестиције су дугорочни - нагласио је Динкић.

На тродневном скупу на Копаонику најављено је више од 450 учесника из земље и иностранства, од којих ће 80 учествовати у раду округлих столова.

"Грчки сценарио"

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић истиче да, ако Србија настави да привредни раст заснива на прекомјерној домаћој потрошњи, то може да је доведе до "грчког сценарија".

Јелашић је указао да у 2010. години неће бити значајног повећања кредита банака, док ће консолидовани дефицит буџета обухватити четири одсто БДП-а, а платно-билансни дефицит између осам и девет одсто БДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана