Остварен приход већи од 20 милиона марака

Снежана Тасић
Остварен приход већи од 20 милиона марака

ПРИЈЕДОР - Фабрика кекса и вафла "Мира" из Приједора у 2009. години остварила је укупан приход већи од 20 милиона марака, уз нето добит од два милиона марака, што је у години економске кризе повећање за 33 одсто у односу на претходну годину.

Казао је ово јуче у Приједору директор "Мире" Мирослав Турншек и додао да је у прошлој години повећана и производња и продаја, као и пласман на инострано тржиште.

- "Мира" је лани произвела 5.862 тоне кекса и вафла или четири одсто више у односу на план и претходну годину, а продала је 5.654 тоне или један одсто више од плана - рекао је Турншек.

Истакао је да је фирма извозно оријентисана, те да око 80 одсто "Мирине" производње одлази на тржиште Хрватске, Словеније, Србије, Македоније, Њемачке, Aустрије, СAД и Канаде.

- Највећи дио производа пласирамо под логом "Краш", а мањи дио под логом "Мира", а посљедњих година производе купују и велики трговачки ланци и пакују их под именом својих приватних марки. Око 18 одсто наше производње пласирано је на тржиште БиХ - рекао је Турншек.

Ове године у погонима "Мире", најавио је директор фирме, планирана је производња од 5.800 тона. Планом је, истиче, предвиђен и наставак изградње фабрике на Свалама, ревитализација објеката и стварање услова за покретање нове производне линије.

- У нови погон на Свалама планирамо да уложимо 16 милиона евра, гдје ће годишња производња бити на нивоу од 16.000 тона слаткиша - најавио је Турншек и додао да ће се производња у почетку одвијати на двије локације.

Загребачки "Краш" преузео је "Миру" 2003. године и има већинско власништво у приједорској фабрици кекса.

Радници

Мирослав Турншек је рекао да се 430 радника фабрике кекса и вафла "Мира" од јуче налази на колективном седмодневном годишњем одмору, као и да је производни погон накратко угашен. Казао је да су обавезе према радницима за прошлу годину уредно измирене, те да се просјечна плата у "Мири" креће око 550 марака, што је изнад републичког просјека у прерађивачкој индустрији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана