Оставка директора Хипо Алпе Адрие

business.hr
Оставка директора Хипо Алпе Адрие

Беч - Извршни директор аустријске банке Хипо Алпе Адриа Готвалд Кранебитер поднио је оставку на своју дужност, преноси портал business.hr.

Кранебитерова оставка услиједила је само мјесец дана након што је исто учинио и предсједник управе те банке Јоханес Диц, а временски се надовезала на признање аустријске министарке финансија Марије Фектер да ће Хипоу бити потребна нова ињекција из аустријског државног буџета.

Аустрија је резервисала 700 милиона евра за полугодишни биланс Хипоа, што је по мишљењу министарке Фектер довољно. Признала је ипак да ће банци бити потребна додатну помоћ, а по њеним ријечима, износ ће зависити од прихода од продаје мреже огранака банке у југоисточној Европи.

Извршни директор Хипоа Готвалд Кранебитер поднио је данас оставку на ту дужност, наглашавајући да су јавна расправа о сценаријима гашења банке и "недиференцирана нагађања о трошковима" проузроковали "велику штету и нажалост у року од неколико нједеља нарушили значајан дио рада на санацији из протекле три године".

То је погодило и пословање у здравим дијеловима банке, упозорио је Кранебитер у отвореном писму, додајући да му је то онемогућило даље обављање дужности извршног директора.

Кранебитер планира да остане у банци до објаве пословног извјештаја за прву половину године, најављене за средину августа. Његов мандат требало је да истекне тек 2016.

Банка је прије мјесец дана остала и без предсједника управе Јоханеса Дица који је поднио оставку због неслагања с предлогом реструктуисања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана