Остаје слободно формирање цијена

Далиборка Секулић
Остаје слободно формирање цијена

БAЊA ЛУКA - Колико ће Нацрт закона о регулисању цијена РС утицати на слободно формирање цијена, те колико ће овај Закон уредити тржиште, главна су питања привредника на стручним расправама које су ове седмице организовали Министарство трговине и туризма РС и Привредна комора РС.

Расправа на ову тему у петак је одржана у Бијељини, средином ове недјеље у Бањој Луци, а стручна расправа у Сарајеву биће одржана у понедјељак.

Секретар Удружења трговине, туризма и угоститељства у Привредној комори РС Драгана Шобот казала је да је циљ ових расправа да се јавности предочи шта значи Закон о регулисању цијена и да привредници боље искористе слободно формирање цијена.

- Привреднике у Бањој Луци највише је занимало да ли ће Закон о цијенама нарушити слободно формирање цијена. У Министарству трговине и туризма РС казали су да ће овај закон привредницима дати већа права и да ће бити усмјерен само на контролу цијена у случају да дође до поремећаја на тржишту - казала је Шобот.

Министарство је, према образложењу Закона дужно да интервенише ако дође до знатнијих поремећаја цијена на тржишту под утицајем елементарних непогода, несташице добара, неочекиваног раста или монополског формирања цијена.

Шобот је казала да привредници све конкретне примједбе и приједлоге могу да доставе у Привредну комору РС у наредних десетак дана.

Осим у Бањој Луци и Бијељини, стручна расправа о овом закону у понедјељак ће бити одржана и у Сарајеву.

Законом је дефинисано да су привредни субјекти дужни да цијену робе по којој се она продаје истакну на видно мјесто, да је формирају путем калкулације и искажу у домаћој валути, те да један производ може имати само једну цијену. Казне за правна лица и предузетнике који не испоштују ову законску одредбу су од 500 до 20.000 марака.

Потрошачи

У Удружењу потрошача казали су да ће Закон о регулисању цијена заштити потрошаче који више неће бити у толикој мјери препуштени на милост и немилост тржишних услова. Овај закон, сматра предсједник Удружења потрошача РС Драгован Петровић, смањиће манипулације трговаца цијенама, као и злоупотребе цијена у циљу максимизирања профита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана