Оспоравање Рафинерије никоме не иде у прилог

Марина Чигоја
Оспоравање Рафинерије никоме не иде у прилог

БAЊAЛУКA - Aко на сједници Савјета министара БиХ буде оспорено продужење рока Рафинерији нафте Брод за испуњавање неопходних стандарда за дио њихових производа, српски представници у Парламенту БиХ тражиће да се таква одлука преиспита, јер то није у интересу никога у БиХ.

Рекао је ово "Гласу Српске" предсједавајући заједничке Комисије за економске реформе и развој Парламента БиХ Зоран Копривица и додао да "онај ко жели развој РС и БиХ и нова радна мјеста не треба да буде за било какво условљавање".

Одлука о квалитету течних горива и нафтних деривата важи до 30. јуна ове године, а измјена и допуна Одлуке ускоро би требало да се нађе пред министрима.

- Бродској рафинерији треба омогућити додатни прелазни период, када је ријеч о квалитету горива које производи, а ради се само о одређеним врстама бензина који су и у ЕУ коришћени до прошле године - казао је Копривица.

Он је истакао да је јасно да, с обзиром на економску ситуацију у БиХ, без значајног повећања страних улагања нема напретка.

- Aко је условљавање именовањем директора Управе за индиректно опорезивање БиХ, моменат који треба ставити на једну страну, а рад Рафинерије нафте Брод на другу, заиста не знам да ли у овој земљи ико мисли о животу, опстанку и реформама без којих једноставно нема напретка - нагласио је Копривица.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић рекао је да ако Савјет министара БиХ не усвоји Приједлог одлуке о квалитету течних горива нафтних деривата, тржиште горива у БиХ ће се вјероватно подијелити, чиме би се вратили десетак година уназад.

- Недоношењем предложених измјена и допуна Одлуке о квалитету течних нафтних горива поставила би се додатна административна баријера за функционисање јединог домаћег произвођача течних нафтних горива, чиме би позиција компанија које увозе нафтна горива у БиХ била додатно заштићена. Осим тога ово не би био добар примјер страним инвеститорима који у оваквим ситуацијама очекују подршку власти - казао је Зиројевић.

Он је рекао да су у свим земљама региона успостављени механизми заштите домаћих произвођача нафтних горива, што у БиХ није случај.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Драган Калабић раније је рекао да ако ова одлука не буде продужена, биће донесен пропис на нивоу Републике Српске, како би било ријешено ово питање.

Приједлог

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ упутило је Савјету министара БиХ приједлог да се на снагу ставе нови стандарди који прописују оштрије захтјеве за квалитет дизел горива и безоловног бензина које се ставља у промет на тржиште БиХ. Савјету министара БиХ предложено је да продужи прелазни период у којем једини домаћи произвођач течних нафтних горива треба да модернизује технолошке линије за прераду сирове нафте и квалитет нафтних деривата усклади са најоштријим европским стандардом квалитета, који је у земљама ЕУ на снази од почетка прошле године.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана