Основано предузеће Јужни ток Србија

Глас Српске
Основано предузеће Јужни ток Србија

ЦУГ - Директор Јавног предузећа "Србијагас" Душан Бајатовић и представници руског "Гаспрома" потписали су јуче у Швајцарској уговор којим је основано заједничко предузеће "Јужни ток Србија", јавиле су агенције.

Из "Србијагаса" су навели да је ово прво предузеће у низу, које је руска компанија основала са учесницима пројекта "Јужни ток".

- Предузеће "Јужни ток Србија" дјелатност ће обављати према српским законима, али ће имати сједиште у Швајцарској, а ниједна важнија одлука у оквиру тог предузећа неће моћи да буде донијета прегласавањем - казали су раније у "Србијагасу".

Како је најављено, "Србијагас" ће имати 49 одсто власништва у заједничком предузећу, а компанија "Гаспром" имаће већински удио од 51 одсто.

Гасовод кроз Србију, укупне величине од око 450 километара, требало би да буде изграђен најкасније до 31. децембра 2015. године, а вриједност изградње трасе кроз Србију процјењује се на 700 милиона евра. Завршетак студије изводљивости за изградњу цјелокупног гасовода планиран је до 30. јуна 2010. године.

- Капацитет гасовода "Јужни ток" кроз Србију износиће од 36 до 41 милијарду кубних метара гаса годишње, што ће омогућити да Србија има годишњи приход од транзитних такси у износу од око пола милијарде евра - наведено је из "Србијагаса".

Улазна тачка гасовода у Србију биће на бугарско-српској граници, главно чвориште код Београда, излазна тачка на српско-мађарској граници, а договорено је и да један крак гасовода иде до Републике Српске.

Планирано је да се изградња гасовода кроз Србију обавља кроз пројектно финансирање и кредитно задужење заједничког предузећа "Србијагаса" и "Гаспрома".

Пројекат изградње гасовода "Јужни ток" обухвата транспорт руског природног гаса, од руске луке Новоросијск, преко дна Црног мора до бугарске луке Варна, преко Балканског полуострва, Србије и Мађарске до Aустрије и Италије.

Споразум

Основни услови за споразум о сарадњи, који дефинише изградњу дијела гасовода "Јужни ток" и транзит природног гаса преко Србије, потписали су 24. децембра прошле године у Москви предсједник управног одбора "Гаспрома" Aлексеј Милер и Душан Бајатовић. Осим тог документа, у склопу српско-руског енергетског аранжмана, продато је и 51 одсто акција Нафтне индустрије Србије (НИС) за 400 милиона евра, а потписан је и документ о изградњи подземног складишта гаса "Банатски двор".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана