Основана Комисија за финансијску стабилност

Ведрана Кулага
Основана Комисија за финансијску стабилност

БAЊA ЛУКA - Фискални савјет БиХ јуче је једногласно донио одлуку да се формира стална Комисија за финансијску стабилност ради извршавања преузетих обавеза према Међународном монетарном фонду (ММФ).

Ово је јуче у Бањој Луци, послије Сједнице фискалног савјета, рекао предсједавајући Савјета министара и предсједавајући Фискалног савјета БиХ Никола Шпирић.

- Поред тога, основана је и Групу за координацију фискалних статистичких података за праћење и реализацију стенд-бај аранжмана сходно обавезама из писма намјере ММФ-а - нагласио је Шпирић и казао да је овим одлукама завршен дио обавеза који је био на сједници Фискалног савјета када је ријеч о испуњавању обавеза према ММФ-у.

Шпирић је рекао да су на сједници овог савјета разматрана и питања у вези са измјенама и допунама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ, односно о иницијативи за разматрање задужења Aгенције за осигурање депозита БиХ код Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

- Договорено је да у року од седам дана министар финансија БиХ и ентитетски министри финансија покушају доћи до сагласности у вези са измјенама и допунама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ, чиме би се појачало кредитирање пројеката ЕБРД - објаснио је Шпирић.

Он је рекао да је Фискални савјет разматрао и одлуку високог представника о доношењу Закона о расподјели средстава добијених од расподијеле по основу сукцесије од 170 милиона марака и оцијенио да је ријеч о непроводивом закону, јер је направљена материјална грешка, тако да није ријеч о 170 милиона марака на који се позива високи представник, већ о незнатно мањем износу. Шпирић сматра да једино постоји могућност амандманске промјене тог закона, те да је дат задатак министрима финансија да покушају сагледати на који начин се то одражава на извршење буџета ентитета и БиХ.

Фискални савјет расправљао је и о намјени средстава одобрених од ЕБРД који се налазе на рачуну код Централне банке у висини од 299 милиона марака.

- Та средства се могу користити као појачана резерва или за сервисирање спољног дуга, али не могу се употребљавати за сервисирање јавне потрошње на било којем нивоу - навео је Шпирић.

Предсједник Владе Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић изјавио је јуче у Бањој Луци да су испуњени услови за одобрење друге транше стенд-бај аранжмана са ММФ-ом и додао да друга транша кредита мора бити реализована јер "ниједан ентитет не може преживјети без стенд-бај аранжмана".

Криза

Предсједавајући Савјета министара БиХ казао је да ће ефекти глобалне социјално-економске кризе у БиХ бити још више видљиви наредне године. Шпирић је изразио очекивање да ће БиХ успјешно завршити ову фискалну годину, подсјетивши да Фискални савјет БиХ ради на пројекцији за период 2010-2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана