Оснивање банке кочи законска регулатива БиХ

Марина Чигоја
Оснивање банке кочи законска регулатива БиХ

БAЊA ЛУКA - Поштанска банка у Републици Српској још није основана, прије свега, зато што постојећу законску регулативу у БиХ у тој области треба мијењати.

Према ријечима портпарола Министарства саобраћаја и веза РС Радмиле Коцић, потребно је измијенити Закон о осигурању депозита у банкама БиХ.

- Двјема одредбама је регулисана обавеза банака да испуне услов "приватно власништво од најмање 90 одсто за аплицирање у чланству за осигурање депозита", а "Поште Српске" у својој структури капитала немају већински приватни капитал. Министарство финансија РС је покренуло иницијативу измјене тог закона, јер је такав услов штетан за цијелу БиХ, и не постоји ни у законима о осигурању депозита у банкама сусједних земаља Словеније, Хрватске, Србије - истакла је Коцићева.

"Поште Српске" су у јуну 2008. године на 15. редовној скупштини акционара донијеле одлуку о усвајању Елабората о оснивању Пост банке.

- За суоснивача Пост банке постоји више заинтересованих субјеката, али није одлучено ко ће и са коликим процентом учешћа у оснивачком капиталу бити званични суоснивач - казала је Коцићева.

Оснивање Пост банке би имало велики значај за "Поште Српске", Републику Српску и њене грађане. Наведени пројекат би допринио повећању прихода и смањењу расхода, односно повећању профитабилности "Пошта Српске" и Пост банке, са трендом раста профитабилности најмање у наредних пет година. "Поште Српске" би знатно боље искористиле већ постојеће инфраструктурне и кадровске потенцијале, а грађани би широм РС добили поузданог партнера за све банкарске услуге. РС би добила банку са већинским државним капиталом па би новац остајао у Републици Српској.

Кривокућа

Директор "Пошта Српске" Јасминка Кривокућа раније је изјавила да је ово прави моменат за оснивање Пост банке, и да би "Поште Српске" и Влада РС требало да интезивирају реализацију пројекта, како би он што прије заживио.

- Ми смо спремни за овај пројекат, и у зависности од интензивирања активности Владе РС и њене заинтересованости, те поштовањем законске процедуре код оснивања, он би се могао окончати крајем 2009. године - рекла је Кривокућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана