Осмислити мјере за борбу против кризе

Глас Српске
Осмислити мјере за борбу против кризе

KОПAОНИК - На Копаонику је јуче почео највећи економски скуп у Србији под називом "Бизнис форум", којем присуствује и предсједник Владе РС Милорад Додик, преноси Срна.

Предсједник Србије Борис Тадић отворио је Форум посвећен расту привредне активности у условима глобалне рецесије.

Додик је оцијенио да земље југоисточне Европе треба да осмисле мјере за борбу против кризе, водећи рачуна прије свега о својим интересима.

- Видим да велики свијет и велике земље гледају сами себе. Не осврћу се или се минимално осврћу према нама. Зато наше мјере морају да буду ефикасне, брзе и само наше - рекао је
Додик. Нагласио је да "кривци" за економску кризу нису у региону југоисточне Европе и да је криза настала на другом мјесту, "а нама испоручена као нешто чиме треба да се бавимо".

- Можемо бити кривци ако не предузмемо довољно ефикасне мјере које ће само за нас бити одбрана од те глобалне кризе - рекао је он. Додик се заложио за успостављање јединственог тржишта Српске и Србије, да би се лакше превазишли негативни ефекти свјетске финансијске кризе. Упозорио је да не треба дати простора спекулантима, нити дозволити наставак дерегулације тржишта, јер је то процес који економију гура уназад.

Тадић је истакао да је "највећа посљедица кризе страх који влада међу људима по питању радних мјеста, али и лијечења".

- Спрега криминала, привреде, правосуђа и политике, која је створена у прошлој деценији, мора да се раскине да би Србија имала шансу у будућности. Гаранције те будућности су у економским и друштвеним реформама, које треба да спроведемо - рекао је Тадић. Обраћајући се економистима који учествују на савјетовању, Тадић је рекао да се од њих очекују иновативна рјешења, јер се досадашњим економским идеологијама криза не може превазићи.

Тадић је оцијенио да је у овој години неопходно направити "велики рез" и да је економска ситуација у Србији тешка.

У раду скупа, који многи стручњаци пореде са конференцијом у Давосу, учествују српски министри, гувернер НБС Радован Јелашић и чланови владиног Економског савјета. Међу учесницима су и генерални директор "Телекома Србија" Бранко Радујко, директори "Ист Поинта" Зоран Дракулић, "МК Групе" Миодраг Костић и "Делта холдинга" Мирослав Мишковић, а најављен је и предсједник Управног одбора НИС-а Дмитриј Малишев. На скуп су позвани и страни инвеститори.

Тема форума који траје до четвртка, 5. марта, је "Раст у условима глобалне рецесије и финансијске кризе: (не)конвенционалне иницијативе", а организатори су Савез економиста и Удружење корпоративних директора Србије.

ММФ

Премијер Србије Мирко Цветковић рекао је да је држава спремна да са 40 милијарди динара гаранција помогне банкама да се изборе са очекиваним новим таласом удара економске кризе због неликвидности привреде. Цветковић је изјавио да ће послије доласка мисије ММФ-а у Србију половином марта бити договорен класичан стенд-бај аранжман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана