Oсигуравањем депозита до повјерења грађана

Глас Српске
Oсигуравањем депозита до повјерења грађана

БAЊA ЛУКA - Стенд-бај аранжман од 50 милиона евра, који тренутно разматра Европска банка за обнову и развој (EBRD)за Aгенцију за осигурање депозита БиХ, требало би да повећа лимит осигурања депозита чиме би се повјерење грађана у банке још више учврстило.

Ово је за "Глас Српске" истакао директор Aгенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић. Додао је да би одобравање овог зајма значило додатно оснаживање Фонда за осигурање депозита и брже приближавање европском стандарду лимита осигурања.

- Aгенција очекује да ће се са великом вјероватноћом овај аранжман позитивно ријешити, а тиме би се појачала материјална основица Фонда за осигурање депозита и повећао лимит осигурања чиме би се повјерење грађана у банке још више учврстило - казао је Невјестић.

Напоменуо је да је тренутни лимит осигурања депозита у БиХ утврђен крајем децембра и износи 20.000 марака, а овим зајмом Aгенција би била у могућности да лимит увећа на 50.000 марака.

EBRD је оцијенио да су депозити грађана кључни извор финансирања банкарског система, те да добро функционисање шеме осигурања депозита представља важан фактор финансијске инфраструктуре неке земље који доприноси јачању повјерења у финансијски систем.

Невјестић каже да је штедња грађана и те како значајна ставка у функционисању банкарског сектора.

- Самим чином поклањања повјерења становништва у банке, оне долазе до значајних средстава неопходних за несметано функционисање цјелокупног привредног живота БиХ - рекао је Невјестић.

Aгенцији би било дозвољено да повуче средства из кредитне линије EBRD под одређеним, претходно договореним условима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана