Осигуравајуће куће зарадиле 17,4 милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
Осигуравајуће куће зарадиле 17,4 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Осигуравајућа друштва из Републике Српске у првом полугодишту ове године остварила су нето добит од 17,4 милиона марака, што представља значајно повећање у односу на исти период лани, када је тај резултат износио 13,24 милиона КМ.

Рекао је то за “Глас Српске” предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Бојан Поповић, наводећи да је актива осигуравајућих кућа за шест мјесеци ове године досегла 656 милиона марака.

- У поређењу са 31. децембром прошле године то представља повећање од 3,5 одсто - навео је Поповић.

Додао је да су од јануара до краја јуна осигуравајућа друштва клијентима исплатила скоро 52,3 милиона КМ на име поднесених одштетних захтјева, што у односу на исти период лани представља повећање од 2,8 одсто.

- Овај податак ће, нажалост, на крају ове године изгледати драстично другачије, јер ће раст броја и висине исплаћене штете бити многоструко увећан, будући да је у протекла два мјесеца дошло до великог раста пријављених одштетних захтјева након неколико удара, за ове просторе некарактеристичних, суперћелијских олуја које су нанијеле штету на покретној и непокретној имовини те усјевима и плодовима наших осигураника - рекао је Поповић.

Он је истакао да се десио и немали број штете по осигурању од пожара, који је прогутао значајне привредне објекте великих производних капацитета.

- Одштетни захтјеви у таквим случајевима достизаће износе до десет и више милиона марака те је очигледно да је први дио године био знатно повољан за пословање осигуравајућих друштава, али такве показатеље сасвим сигурно нећемо имати на крају ове пословне године - навео је Поповић и додао да је пословање осигуравајућих кућа у првом полугодишту обиљежио предан рад на побољшању и модернизацији њихових производа и услуга, а спроводили су и едукацију становништва о значају осигурања у друштвеној заједници.

Обрачуната премија друштава за осигурање из Републике Српске за прво полугодиште ове године износила је око 155 милиона марака и већа је за 13,5 одсто у односу на исти период лани.

- Највећи раст од 24,4 одсто у односу на прошлу годину остварен је код каско осигурања моторних возила. Њега природно слиједи раст обавезног осигурања од аутоодговорности са повећањем од 16,9 одсто. У стопу их прати и осигурање од незгоде са 13 одсто више обрачунате премије у односу на лани. Сектор је остварио и значајан искорак од 8,8 одсто више у врстама осигурања која покривају осигурање у пољопривреди, односно осигурање усјева и плодова - појаснио је Поповић.

Нагласио је да их чуди мали раст осигурања живота, свега 1,4 одсто у односу на исти период прошле године.

- На основу тих података слободно можемо закључити да грађани пуно више обраћају пажњу на своју покретну имовину, то јест возила него на оно што нам је највредније, а то је наш живот - закључио је Поповић.

Поскупљења

Бојан Поповић каже да до краја године засигурно неће доћи до повећања тарифа ни у једној врсти осигурања.

- Међутим од прољећа треба очекивати промјене у тарифама имовинских осигурања које ће доћи послије овогодишњих исплата по одштетним захтјевима који ће произаћи из олуја које су похарале, како Републику Српску тако и цијели регион - најавио је Поповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана