Осигуравајуће куће повећале премију на 183 милиона КМ

Жељка Кокот
Осигуравајуће куће повећале премију на 183 милиона КМ

Бањалука - Осигуравајућа друштва која послују на тржишту Српске остварила су прошле године премију од 183 милиона КМ, а забиљежен је њен раст и код неживотних и код осигурања живота у односу на од 2014. годину, показују неревидирани подаци Агенције за осигурање РС.

На тржишту осигурања РС лани су пословала 23 осигуравајућа друштва која су примат дала неживотним врстама осигурања, чији је удио у укупној премији 83 одсто. Премија ове врсте осигурања, у којој са око 60 одсто учешћа доминира осигурање од аутоодговорности, лани је износила 151,89 милиона КМ и забиљежила је раст од шест одсто у односу на 2014. годину. Премија животних осигурања, која је још слабо заступљена на нашем тржишту, имала је раст у 2015. за 13 одсто у односу на претходну годину на 31,11 милиона КМ.

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава РС Миломир Дурмић каже да тренд раста премије неживотних осигурања од шест до осам одсто и двоцифрен скок премије животних осигурања, који је присутан већ неколико година, показује лагани раст тржишта осигурања Српске.

- Тржиште осигурања РС још спада у ред неразвијених, јер је оптерећено нелојалном конкуренцијом и општом финансијском слабошћу друштава. Удружење ће због тога наставити континуиран рад на сузбијању нелојалне конкуренције - истакао је Дурмић.

Директор "Аура осигурања" Бањалука Миодраг Чопрка каже да су лани остварили близу девет милиона КМ премије и раст у односу на 2014. годину, али да се и даље суочавају са системским проблемима на тржишту.

- Тржиште још није у потпуности сређено и системски дефинисано, али вјерујем да ће Закон о обавезним осигурањима у саобраћају и ново руководство Агенције за осигурање РС допринијети уређењу тржишта осигурања - каже Чопрка.

Директор бањалучке пословнице "Еурохерц осигурања" Дарио Миладиновић каже да су забиљежили раст премије, али да је генерално проблематична њена структура на цијелом тржишту РС.

- Велико учешће премије од аутоодговорности показује да су се осигуравајућа друштва окренула ка неживотним осигурањима, гдје коришћењем дампиншких цијена остварују велики премијски раст. Недовољно развијена култура осигурања, лоша економска ситуација и мањак стручног кадра, који би осмислио и приближио животно осигурање клијенту, главни су разлози за мало премијско учешће овог осигурања у укупној премији. За развој животних осигурања пресудно је економско стање у земљи - каже Миладиновић и додаје да се ништа није промијенило на боље ни у вези са осигурањем имовине, иако су упозорење биле катастрофалне поплаве, када се показало колико је вриједна полиса осигурања, а њу нису имали власници 97 одсто потопљених објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана