Осигуравајућа друштва у плусу 15 милиона КМ

Маријана Миљић
Осигуравајућа друштва у плусу 15 милиона КМ

Бањалука - Осигуравајућа друштва у Републици Српској прошле године остварила су 14,9 милиона марака добити, што је благи пад у односу на годину раније, подаци су Агенције за осигурање РС.

Из Агенције су подсјетили да је сектор осигурања годину раније завршио са позитивним резултатом од 15,8 милиона марака.

Подаци Агенције нису открили која осигуравајућа друштва су остварила добит, а која губитак, док предсједник Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић каже да су од 14 осигуравајућих кућа, која послују на тржишту РС, двије у 2016. години исказале губитак.

- Већина друштава је пословала позитивно, а значајан финансијски губитак исказала су бањалучка осигуравајућа друштва "Њиенер" и "Крајина". Губитак у "Крајина осигурању" узрокован је негативним турбуленцијама у 2016. години у вези са власничком структуром и падом пословних активности. Клијенти су већ изгубили повјерење у ово осигуравајуће друштво - рекао је Дурмић и додао да је "Њиенер" осигурање плански радило на смањивању фиксних трошкова и отпису потраживања, али и на искњижавању појединих некретнина.

- То су главни разлози што је и ова осигуравајућа кућа пословала негативно - казао је Дурмић.

Нагласио је да је упркос негативном пословању ове двије осигуравајуће куће сектор осигурања у РС стабилан и да друштва биљеже повећања капитала и техничких резерви.

- Сва друштва су стабилна, ако изузмемо "Крајина осигурање" и немају никаквих проблема. Чак и "Њиенер" осигурање има покривеност техничких резерви и довољно капитала да се не може ставити у негативан контекст - казао је Дурмић.

Агенција за осигурање РС увела је половином прошле године и ванредну управу у "Крајина осигурање" због низа незаконитости за које су осумњичени управљачки органи које су именовали већински власници Невин Агарвал и Гупта Нете. Ванредна управа је укинута тек почетком ове године,

Скупштина акционара "Крајина осигурања" 21. априла смијенила је и чланове Управног одбора заједно са предсједником Агарвалом и именовала нове, које је предложило Министарство финансија РС. На тај начин Инвестиционо-развојна банка РС, као највећи појединачни акционар, је преузела управљање овим друштвом.

Агарвал и Нете су крајем 2015. године за 6,9 милиона КМ купили већински пакет акција до тада јединог осигуравајућег друштва у државном власништву. Због серије њихових спорних потеза, "Крајина осигурање" су потресале афере, а губитак је достигао милионски износ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана