Осигурано само пет одсто имања

Маријана Миљић
Осигурано само пет одсто имања

БAЊAЛУКA - У Српској има око 250.000 хектара обрадивог земљишта, а мање од пет одсто ових површина је осигурано од елементарних непогода, рекао је "Гласу Српске" предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац.

Он је додао да је лани било само 20 захтјева пољопривредника за осигурање обрадивог земљишта.

- Ратари немају повјерења у осигуравајуће куће, због чега обично и не подносе захтјеве за осигурање. Поред тога, и осигуравајућа друштва често имају строге услове - казао је Усорац.

Према његовим ријечима, осигуравајуће куће траже да све парцеле пољопривредника буду обједињене, због чега је тешко осигурати обрадиве површине, јер има доста пољопривредника који имају и по десет парцела које нису обједињене у једну.

- Обрадиво земљиште осигуравају углавном велика газдинства и произвођачи - казао је Усорац.

Портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Бојан Кецман рекао је да је ресорно министарство лани увело мјеру осигурања примарне биљне производње.

- За суфинансирање противградне заштите и осигурање биљне производње лани је издвојено 538.000 марака, а исто толико новца је планирано и у овој години - казао је Кецман.

Он је нагласио да право на средства за суфинансирање премије осигурања примарне пољопривредне производње имају корисници који се баве пољопривредом и који у току године поднесу захтјеве за осигурање.

- Корисници остварују подстицајна средства на основу захтјева који подносе осигуравајућим кућама. Висина подстицајних средства исплаћује се у износу до 50 одсто од износа осигурања. Пољопривредник највише може добити до 30.000 КМ - казао је Кецман и додао да се захтјеви за исплату подстицајних средстава подносе најкасније до 30. септембра.

Исплате

У Aгенцији за осигурање РС казали су да је у првих пет мјесеци ове године на основу осигурања имовине од пожара и природних сила исплаћено 36 корисника.

- На основу овог осигурања, становници су у првих пет мјесеци добили 319.470 марака - казали су у Aгенцији за осигурање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана