Осигурање штити и дужника и банку

Жељка Кокот
Осигурање штити и дужника и банку

Бањалука - Страх од губитка посла, болести или инвалидитета и подизање свијести о значају осигурања утицали су на велики раст интересовања дужника за осигурање кредита, а истовремено је порастао и износ одштете коју су осигуравајуће куће исплатиле због невраћених зајмова.

Број полиса те врсте закључених у првом кварталу ове године порастао је за скоро девет пута у односу на исти период лани. Подаци Агенције за осигурање БиХ показују да су осигуравајућа друштва у првом тромјесечју наплатила премију за осигуране кредите у вриједности од 1,18 милиона, док је она у истом прошлогодишњем периоду износила само 119.753 КМ.

Паралелно са растом обима осигураних кредита, повећан је и број дужника који касне у отплати кредита. Износ одштете коју су осигуравајуће куће исплатиле у првом кварталу повећан је чак 330,33 одсто. Осигуравајуће куће су у првом овогодишњем кварталу исплатиле 87.755, док је у истом периоду прошле године одштета износила 20.392 КМ.

С обзиром на то да је претходних година све више људи каснило у отплати кредита, а банке гомилају некретнине, возила и машине које су заплијениле у принудној наплати, већина банака у посљедње вријеме дужницима нуди осигурање кредита као вид обезбјеђења несметаног враћања кредита у случају болести, смрти или инвалидитета. Осигурање које се везује за кредит има двојаку функцију, јер штити банку и њена потраживања, док, с друге стране, нуди заштиту клијенту од доласка у финансијске проблеме у случају да му се деси непредвиђена ситуација због које не би био у могућности да врати кредит.

Једна од банака која сарађује са свим осигуравајућим друштвима која нуде осигурање кредита је Нова банка чији клијенти могу подићи ненамјенске и замјенске кредите уз полису осигурања која покрива ризик смрти, инвалидитета и незапослености.

- Цијена полисе се креће од 1,45 до 3,90 одсто од износа кредита и клијенти је могу платити из износа кредита - кажу у Новој банци која је у прва четири мјесеца ове године одобрила око 2.500 кредита уз полису осигурања, док је у 2015. на овај начин осигурано 9.000 кредита.

Осигурање кредита у Новој банци зависи од бонитета клијента, осигураног ризика и суме, а полиса осигурања не спада у обавезни вид осигурања кредита јер банка одобрава кредите и уз друге врсте обезбјеђења.

Осигурање кредита у првом кварталу

Премија осигурања

2016. 1,18 милиона КМ

2015. 119.753 КМ

+887,1%

Исплаћена одштета

2016. 87.755 КМ

2015. 20.392 КМ

+330,33%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана