Осигурање потребније него икада: Конференција у Бањалуци окупила бројне учеснике из Српске и Србије

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Глобалне кризе могу и морају бити и шанса, а осигурање нам је у овом времену потребније него икада, истакнуто је на отварању прве Конференције "Изазови у сектору осигурања у доба глобалне неизвјесности" која је данас у Бањалуци окупила бројне учеснике из Српске и Србије.

Предсједник Скупштине удружења друштава за осигурање Привредне коморе РС и ЦЕО Дунав осигурања Бојан Поповић рекао је да се прије двије године родила идеја о организовању оваквог догађаја.

- Осигуравајућа друштва и код нас и у окружењу послују у врло изазовном времену. Желимо да дођемо до рјешења да унаприједимо наше пословање - рекао је Поповић, нагласивши да очекује да ће ова прва конференција постати традиционална. Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је да сам назив конференције показује у каквим условима послије домаћа али и свјетска привреда.

- Оно што привреда најмање жели је неизвјесност. Надам се да ће се кроз панеле доћи до одређених рјешења како би сви заједно пррвсзишли проблеме који стоје пред домаћом привредом и тржиштем осигурања - рекао је Ћорић.

Генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић рекао је да је важно да сви схвате колико је важна индустрија осигурања. Истакао је да је пандемија многима била изговор.

- Индустрија осигурања у Србији је већ премашила премију од милијарду евра. Нема разлога да Словенија или Хрватска имају премију око двије милијарде а да Србија и Српска заостају за њима - рекао је Јовановић нагласивши да је важно да се што боље и квалитетније организује Удружење осигуравача те да се заједно ради на рјешавању изазова.

Он је нагласио да је важно удруживати се и заједнички радити те нагласио да је Удружење осигуравача Србије спремно да помогне да Српска већ за двије године има премију од милијарду евра.

- Све капацитете ћемо вам ставити на услугу - поручио је Јовановић.

Помоћница министра финансија Републике Српске Снежана Рудић казала је да се дуго чекало да се и у Српској организује овакав догађај.

- Дјелатност осигурања нам је данас потребнија него икад - рекла је Рудићева, нагласивши да је у припреми нови правни оквир, усаглашен са европским стандардима. Предсједник Владе РС Радован Вишковић рекао је да се заједничким радом треба учинити напор да се ова сфера финансијског сектора подигне на виши ниво у Српској.

- Морамо учинити напор да се бар примакнемо ономе што је постигла Србија. У прошлој години Српска је имала премију од око 135 милиона марака, што је мало у односу на оно што данас има Србија. Хоћемо да то промијенимо и да са овог скупа данас изнађемо рјешења како да то поправимо - истакао је Вишковић. Нагласио је да се морамо ријешити нелегалних попуста.

- Већ ових данас формираћемо радну групу за креирање новог законског оквира, да донесемо закон по мјери и осигуравајућих друштава и грађана Српске. Морамо се одмаћи мало само од осигурања од аутоодговорности и кренути слободније и у остале врсте осигурања - рекао је Вишковић.

Током конференције присутни ће имати прилику да слушају предавања на теме Тржиште осигурања у РС- актуелно стање и правци развоја, Утицај инфлације на довољност премије у осигурању од аутоодговорности. Планирани су панели на којима ће бити ријечи о дигитализацију сектора осигурања, трендовима у том сектору са фокусом на добровољно здравствено осигурање те панел на тему успостављање јединствених критеријума за процјену штета у аутодговорности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана