Осигурања

Н. В.
Осигурања

БAЊA ЛУКA - Да би покрили евентуалне трошкове у случајевима неопходне медицинске помоћи због изненадне болести или несрећног случаја у иностранству, многи становници Српске одлучују се да уплаћују полисе путничко- здравственог осигурања.

Преузимач ризика осигурања “Бобар осигурања” Данијела Пантелић рекла је да су уговарањем овакве врсте осигурања, за коју су потребни пасош и тачан датум одласка, покривени трошкови нужног лијечења у иностранству, које је веома скупо.

У земљама за које је потребна виза, додала је Пантелићева, овакво осигурање је обавезно, док у другим државама није неопходно, али га осигуравајуће куће ипак препоручују.

Она је истакла да, када је ријеч о “Бобар осигурању” за осигурање особа које имају до 60 година, треба уплатити 1,5 марака по дану, за оне од 60 до 70 година три марке или стоодстотни доплатак на главну цијену. Особе које имају више од 70 година не могу да се осигурају у овој осигуравајућој кући.

У “Нешковић осигурању” премија по особи до 60 година старости по дану, креће се од 1,15 до 1,95 марака.

Осигурање за трошкове нужног љекарског прегледа, медицинског превоза до најближе болнице, спасавања ван БиХ, те трошкови стоматолошких третмана, путничко-здравствено осигурање нуди и “Дрина осигурање”. Премија за особе до 60 година старости по дану, креће се од 1,15 до 1,95 марака.

Индустрија осигурања годишње губи 25 милиона КМ

Многе осигуравајуће куће у Републици Српској не поштују цјеновник премијског система за осигурање од аутоодговорности за све врсте возила, тврди предсједник Удружења осигуравајућих организација РС Борко Поповић.

Он тврди да због одобравања попуста на премијски систем, као и бесплатних техничких прегледа, индустрија осигурања годишње губи 25 милиона марака.

- Да би привукли више клијената, поједина осигуравајућа друштва урушавају званични премијски систем, не наплаћују техничке прегледе или их минимално наплаћују. Због овога је РС годишње оштећена за 2,5 милиона марака, односно за 10 одсто од профита индустрије осигурања истакао је Поповић.

Он је истакао да су осигуравајућа друштва која не поштују премијски систем на тржиште РС углавном дошла из ФБиХ.

Додао је да се уређењем премијског система покушало стати на крај нелојалној конкуренцији, али да то није уродило плодом.

- У Aгенцији за осигурање РС су нам рекли да немају доказе да неке куће крше премијски систем и да они не могу бити полицајци на терену - нагласио је Поповић.

Поповић је истакао да они који поштују премијски систем у оваквом амбијенту практично тешко могу егзистирати.

Директор Aгенције Божана Шљивар истакла је да се спроводе системске мјере чији је циљ сређивање стања у области осигурања.

- За прекршиоце премијског система предвиђено је више казни, укључујући и могућност одузимања дозволе за рад. Због недостатка регулативе и надзора проблеми су се гомилали годинама и није их могуће ријешити у кратком времену - рекла је Шљивар.

Она је истакла да је Aгенција свим друштвима, која се баве аутоодговорношћу издала рјешења за отклањање незаконитости и неправилности.

- Осигуравајућа друштва треба до краја године да реализују акциони план. Након тога ће бити предузете ригорозније мјере - поручила је Божана Шљивар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана