Осигурања исплатила 25 милиона марака одштете

Марина Чигоја
Осигурања исплатила 25 милиона марака одштете

БAЊAЛУКA - Друштва за осигурање из Републике Српске исплатила су за осам мјесеци ове године око 25 милиона марака одштета, од којих се на животна осигурања односи нешто мање од милион КМ.

Према подацима Aгенције за осигурање РС, у овом периоду за животно осигурање исплаћена су 424 одштетна захтјева у износу од 998.696 марака, док је за неживотна исплаћено 10.493 захтјева у укупном износу од 23,9 милиона марака.

Највише одштетних захтјева исплаћено је у осигурању од одговорности за моторна возила и то 4.905 захтјева у вриједности од 16,1 милион марака.

Директор Aгенције за осигурање РС Божана Шљивар истакла је да је посљедњих година у РС повећана ефикасност у исплати одштетних захтјева.

- Када у контроли утврдимо неправилности најчешће се подносе прекршајне пријаве против друштава. Корисници се могу обратити и омбудсману у осигурању и искуства показују да друштва најчешће одмах по пријави омбудсману реагују и исплате штету. Стање није идеално, али се значајно поправило у односу на 2006. годину када смо имали шест милиона ријешених неисплаћених одштетних захтјева - нагласила је Шљивар и додала да Aгенција нема податке о евентуалним преварама од стране осигураника јер то није у њеној надлежности.

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава РС Мирослав Мишкић каже да већина корисника нема проблема при наплати штете.

- Можда се може разговарати о висини исплаћене штете, јер су људи увијек незадовољни, али наши стручњаци раде процјену на основу које се штета исплаћује - казао је Мишкић.

Према његовим ријечима, велики проблем осигуравајућих друштава тренутно је ликвидност.

- Дошло је до лаганог раста премије у односу на прошлу годину, али то није довољно да би се испуњавале све обавезе које стоје пред друштвима. Резултат тога је да је Aгенција само у овој години наредила докапитализацију за неколико друштава - истакао је Мишкић.

Говорећи о броју лажних саобраћајних несрећа на основу којих осигураници покушавају да наплате штету, Мишкић је рекао да Удружење нема прецизне податке о томе.

- Појединачно по друштвима знамо да има таквих захтјева за надокнаду штете, које покушавамо открити, али врло често постоји спрега одређених људи који у томе учествују па није ни лако доказати о чему се ради и то је један од великих проблема за друштва - казао је Мишкић.

Вриједност 601 позитивно ријешеног одштетног захтјева у животном осигурању лани је износила 1,4 милиона КМ, док је код неживотног осигурања осигураницима исплаћено 40,9 милиона марака.

Проблеми

Божана Шљивар је истакла да постоје позитивни трендови на тржишту осигурања РС, али да има и оних гдје је потребно што прије дјеловати.

- Имамо динамичан раст премије, и долазак страних инвеститора, а значајан напредак направили смо и у побољшању заштите потрошача. Међутим, имамо проблема унутар друштава који се односе на неразвијене системе интерне контроле, интерне ревизије и управљања ризицима, као и са нелојалном конкуренцијом - нагласила је Шљиварева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана