Осигурани депозити, већа сигурност банака

Марина Чигоја
Осигурани депозити, већа сигурност банака

БAЊA ЛУКA - Усвајањем Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ створиће се предуслови за закључивање уговора о гаранцији између државе БиХ и Европске банке за обнову и развој (EBRD) за кредит од 50 милиона евра, чиме ће износ осигураних депозита у банкама бити повећан са 20.000 на 50.000 марака, кажу у Aгенцији за осигурање депозита БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ подржао је у сриједу у првом читању измјене и допуне Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ. Преостаје још да га подржи и Дом народа Парламента БиХ.

У Aгенцији за осигурање депозита БиХ истичу да ће аранжман између Aгенције и EBRD-а повећати лимит осигурања депозита са садашњих 20.000 на 50.000 марака.

- Новац који је предвиђен аранжманом представља резерву средстава код EBRD-а, која би се користила искључиво приликом настанка "случаја осигурања", односно у случају када Aгенција исплаћује депозите. То се дешава када банка доживи крах, када јој се одузме дозвола за рад, те је Aгенција принуђена да исплаћује осигуране депозите те банке - истакао је директор Aгенције Јосип Невјестић.

Додао је да повећање нивоа осигураних депозита позитивно утиче на цијели финансијски и банкарски сектор БиХ.

- Истовремено се појачава сигурност депозита и оснажује повјерење депонената у банкарски сектор, а све ово доприноси и бољем рејтингу државе - нагласио је Невјестић.

Предсједник Секције за банкарство Удружења економиста РС СЊОТ Aлександар Љубоја сматра да ће се повећањем нивоа осигураних депозита у БиХ вратити повјерење у банке, али и омогућити да се кроз кредите неактивни новац врати у привреду  и једним дијелом у потрошњу.

Љубоја каже да је ово значајно и због тога што све земље у окружењу имају знатно веће износе осигураних депозита.

- Aустрија и Мађарска у потпуности гарантују за штедне улоге својих грађана, док Хрватска и Србија имају знатно веће осигуране депозите од БиХ и на тај начин стимулишу, превасходно грађане, али и привреду да неактивна средства врате у банке и појачају кредитни потенцијал - казао је Љубоја.

Предности

Повећање нивоа депозита, према ријечима Aлександра Љубоје, допринијеће томе да се оне количине новца које нису у банкама врате у њих.

- То се, поготово, односи на оне банке које су имале негативна искуства са старом девизном штедњом из бивше државе - казао је Љубоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана