Осигурани депозити до 20.000 марака

Жељка Домазет
Осигурани депозити до 20.000 марака

СAРAЈЕВО - Савјет министара БиХ утврдио је јуче у Сарајеву приједлог закона о измјенама и допунама Закона о осигурању депозита у банкама БиХ, према којем су депозити у комерцијалним банкама осигурани до износа од 20.000 марака.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић, истакао је да је циљ измјена ових закона да се врати повјерење грађана у банке и да су власти БиХ жељеле послати сигнал грађанима да воде рачуна о томе да комерцијалне банке буду сигурне.

- Иако смо од Управног одбора Aгенције за осигурање депозита добили захтјев да се измијени Закон и да осигурани депозит умјесто 7.500 марака, буде 15.000 марака, на мој приједлог осигурани су депозити до 20.000 марака, што је Савјет министара прихватио - рекао је Шпирић.

Истакао је да су жељели да пошаљу сигнал грађанима да су комерцијалне банке сигурне, а депозити осигурани.

- Желимо и да комерцијалним банкама поручимо да је изградња повјерења двосмјерни процес и да се мора водити рачуна и пажљиво приступати политици каматних стопа - рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ.

Шпирић је напоменуо да је овај приједлог закона прослијеђен парламенту БиХ по хитном поступку у којем неће бити амандмана, што је добро, јер су земље из окружења, такође, предузеле сличне мјере.

- У разговорима са међународним финансијским институцијама постоје приједлози да би добро било да се у региону тај проблем заједнички координише да не би дошло до сељења депозита. Aли то је ствар о којој ћемо даље разговарати - рекао је Шпирић.
Нагласио је да овај приједлог закона представља додатну мјеру која ће очувати повјерење грађана у банкарство у БиХ, јер је било мало више беспотребне нервозе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана