Осам тимова у потрази за најбољим послвним идејама

Агенције
Осам тимова у потрази за најбољим послвним идејама

Бањалука - У Бањалуци се данас завршава "Стартап викенд", у оквиру којег 40 младих људи из БиХ, распоређених у осам тимова, раде на осмишљавању своје пословне идеје.Најбољу пословну идеју наградиће Иновациони центар Бањалука, који ће отворити врата младим предузетницима и омогућити им да постану њихови станари и користе сет услуга које ће помоћи тиму да идеју развију у производ или услугу.


Студент Факултета политичких наука Стефан Личина представио је идеју свог тима – плантажно гајење тартуфа у симбиози са храстом и лијеском.

Он је истакао да Република Српска спада у мали број земаља које имају прилику за узгајање тартуфа, јер је у мркоњићким шумама пронађено 12 врста тартуфа, па чак и у бањалучком парку "Младен Стојановић".

Личина каже да је до сада задовољено само пет одсто свјетске тражње за тартуфима, који се користе за 75 различитих намјена, првенствено у кулинарству, али имају и љековита својства.

"Добар је афродизијак. Постоји прича да је Наполеон добио сина након што је појео 25 тартуфа", рекао је Личина.

Студент из Бањалуке Петар Радуловић каже да је идеја његовог тима производња и прерада хељде.

"У првој фази желимо да се бавимо производњом брашна, а у другој производњом јастука од хељде, која позитивно дјелује на човјека", рекао је Радуловић и додао да 16 одсто Јапанаца спава на јастуцима од хељдине љуспице.

"Стартап викенд", у оквиру "Глобалне седмице предузетништва", организује Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, у сарадњи са Амбасадом САД у БиХ и USAID-ом.

Прошле године најбољу идеју за производњу сувог леда понудили су студенти из Мостара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана