Осам предузећа не враћа кредите

Марина Чигоја
Осам предузећа не враћа кредите

Бањалука - Гарантни фонд РС био је принуђен да у прошлој години резервише 426.896 КМ за покриће ризика и евентуалних губитака јер је осам клијената каснило са измиривањем обавеза по основу кредита за које су им издали гаранције.

Највећи износ неизмирених обавеза имали су "Екофарм" из Омарске код Приједора, Геронтолошки центар "Слатекс" и "Адемар леон" из Бањалуке, а проблеми су уочени и код "Планинског добра 1" и "Планинског добра 2" из Рогатице, "Ветеран-Сима" из Бијељине, "Роја" из Костајнице, те Слободанке Тимарац из Омарске.

- На крају 2014. године резервисано је 426.896 КМ или 19,23 одсто преосталог дуга на основу издатих гаранција код којих је дошло до кашњења. У односу на претходну годину износ резервисања повећан је за 4,98 одсто, а повећано је и учешће резервисања у односу на преостали дуг за издате гаранције - наведено је у извјештају о раду Гарантног фонда.

Готово половина резервисаног износа односи се на "Екофарм" - 209.367 КМ. То чини 25 одсто преосталог дуга на основу издате гаранције која је за ово предузеће износила 837.472 КМ. Агенција за економски развој града Приједора обавијестила је Гарантни фонд да је у сарадњи са власницима фарме товних пилића кренула у потрагу за потенцијалним купцима, односно стратешким улагачима који би преузели пословање и управљање фармом.

Гарантни фонд је за Геронтолошки центар "Слатекс" резервисао 157.894 КМ што чини 16 одсто преосталог дуга. У извјештају је појашњено да је приликом одобравања гаранције овој установи Министарство здравља и социјалне заштите РС преузело обавезу планирања додатног новца за помоћ ако дође до потешкоћа са враћањем кредита.

- Рачун ове јавне установе је у неколико наврата блокиран и деблокиран с циљем наплате доспјелих обавеза према Гарантном фонду, али без значајнијег резултата. С обзиром на то да клијент не измирује обавезе ни према банци ни према Фонду, упућено је обавјештење Министарству здравља које је упознато са дописом који је банка послала Гарантном фонду. Банка је навела да Геронтолошки центар има 512.520 КМ доспјелих неизмирених обавеза и да ће доставити Гарантном фонду позив за плаћање пуног износа од милион КМ на основу дате гаранције - наводи се у извјештају.

За "Адемар леон" је резервисано 12.500 КМ, а Гарантни фонд је за ту фирму платио цијели износ. Предузеће се споразумом са Гарантним фондом обавезало да врати дуг до краја прошле године, али то нису учинили и затражили су додатни рок.

Директор Гарантног фонда РС Радивоја Крчмар истакао је да су лани одобрили више гаранција него прије годину или двије и да то носи и већи ризик, због чега морају извршити резервације.

- Те фирме нису у кардиналном кашњењу и вјерујемо да ће успјети да превазиђу проблеме - казао је Крчмар наводећи да уложени новац није бачен.

Пословање фонда

Приходи Гарантног фонда износили су лани 1,92 милиона КМ, што је за 5,81 одсто испод плана, док су расходи били 1,85 милиона и виши су од планираних за 5,97 одсто. Бруто добит је износила 78.269 КМ и за 74,01 одсто је мања од планиране.

У Гарантном фонду су истакли да је на резултат утицала примјена међународних рачуноводствених стандарда на процјену фер вриједности акција фонда у Банци Српске и исправка износа потраживања од премија по основу законских прописа. На тим ставкама укупан резултат је директно умањен за 678.966 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана