Осам милијадри кубика гаса за Србију, Српску, ФБиХ и Хрватску

Агенције
Осам милијадри кубика гаса за Србију, Српску, ФБиХ и Хрватску

Београд - Пројектоване испоруке гаса кроз гасовод “Јужни ток” износе око 40,5 милијарди кубика годишње, од чега ће Србија за своје и потребе Републике Српске, Федерације БиХ и Хрватске издвајати од седам до осам милијарди кубика, а остало је гас у транзиту, рекао је министар рударства Србије Милан Бачевић.

Бачевић је рекао да је очекивани почетак реализације гасовода друга половина децембра, али тачан датум још није прецизиран, те додао да ће комплетан посао бити завршен до краја 2015. године, а инвестиција, вриједна 1,9 милијарди евра, веома брзо ће се исплатити.

Он је за “Вечерње новости” навео да је Русија привела крају израду документације и спремна је да од половине децембра почне са припремним радовима за провођење пројекта, а у истом термину почеће и радови у Бугарској, па ће пројекат стартовати истовремено у три земље.

“Због свих припрема не можемо да кажемо тачан датум почетка реализације пројекта, али сигуран сам да ћемо бити потпуно спремни да у другој половини децембра кренемо у тај посао”, истакао је Бачевић.

Он је изразио очекивање да ће отварању пројекта присуствовати и предсједник Русије Владимир Путин, који је прихватио позив предсједника Србије Томислава Николића да дође, те да је остало само да се договоре детаљи и термин.

Наводећи да “Србијагас” треба да обезбиједи 49, а руски “Гаспром” 51 одсто средстава, Бачевић је додао да још није до краја договорено како ће бити затворена финансијска конструкција, али очекује да ће то бити ријешено са руским “Гаспромом” током октобра.

“Финансијски део Србије је велики, близу 900 милиона евра, па постоји варијанта да, рецимо, учешће жСрбијагасаж буде 30 одсто, а да се остали трошкови, који су обавеза српске стране, исплате из зараде од транзита”, додао је Бачевић.

Планирана улазна тачка гасовода “Јужни ток” из правца Бугарске је код Зајечара, локалитет Вршка чука, а излазна у правцу Мађарске код Бачког Брега, док је интерконекција за Хрватску код Бачког Новог Села, а за Републику Српску код Новог Села.

Магистрални гасовод ће се кроз Србију простирати у дужини од око 415 километара, дужина крака за Хрватску је 56, а за Републику Српску око 100 километара.

Предвиђа се да ће само од транзита Србија убирати минимум 500 милиона евра годишње, а у Србији се прецизно дефинише траса гасовода, при чему се проводе геомеханичка, геолошка, хидрогеолошка истраживања, а разматра се и могућност да један крак иде ка југу. /крај/вш/вј

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана