Ортегина кћи најбогатија Шпањолка

Танјуг
Ортегина кћи најбогатија Шпањолка

Мадрид - Ћерка суоснивача "Индитекса" Амансија Ортеге постала је најбогатија Шпањолка, пише Блумберг.

Она је наиме наслиједила удио покојне мајке у једној од највећих свјетских текстилних компанија.

Сандра Ортега Мера је у 45. години наслиједила 90 одсто богатства своје мајке, Росалије, која је умрла у августу, тврди неименовани извор близак породици.

Између осталог, наслиједила је целу холдинг компанију "Росп Коруња", која контролише 5,1 одсто "Артеикса", односно "Индитекса" са сједиштем у Шпанији.

Ортега Мера сада располаже богатством од 7,3 милијарде долара и 182. је по богатству у свијету, наводи Блумберг. Она је, такође, други највећи акционар компаније.

Наслиједство је учинило Ортега Меру најмлађом Европљанком на Блумберговој листи милијардера. Њен отац је, иначе, трећи најбогатији човјек на свијету. Господин Ортега има удио од 59 одсто у "Индитексу" и његово богатство се процијењује на 65,9 милијарди долара.

"Индитекс", чији су најпознатији брендови "Зара", "Масимо Дути", "Бершка", има 6.000 продавница широм свијета. У посљедње три године, приход компаније је растао 10 одсто годишње.

Ортега Мера нашла се на листи милијардера први пут октобра прошле године, када је потврђено да је њен удио у компанији "Росп Коруња" 14 одсто. Њен млађи брат Маркос наслиједио је осам одсто мајчиног имања.

Портпарол шпанске милијардерке није желио да коментарише наводе о породичном богатству.

Росалија Мера је школу напустила са 11 година, да би са 13 почела да ради као кројачица. Росалија и Амансијо Ортега основали су "Индитекс" 1963. године, а прву "Зара" продавницу 12 година касније. Развели су се 1997, четири године прије него што је "Индитекс" изашао на берзу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана