“Орао” шири крила у Нигерији

Милијана Латиновић
“Орао” шири крила у Нигерији

БИЈЕЉИНА - Акционарско друштво за производњу и ремонт из Бијељине успјело је лани, упркос пандемији вируса корона, испунити све уговорене послове и сачувати најважније партнере, а у овој години “Орао” планира да своја крила рашири и на тржишту Нигерије.

Рекао је то за “Глас Српске” вршилац дужности директора за економске послове у компанији “Орао” Младен Лемез, нагласивши да је ово предузеће и у прошлој години пословало позитивно, са прометом од око 13 милиона марака.

- Иако изазовна, година иза нас у пословном смислу била је веома успјешна. Задржана су најважнија тржишта, прије свега тржиште Републике Србије, односно послови које радимо за тамошње Министарство одбране. Осим тога, задржали смо и послове са иностраним компанијама из Италије, Велике Британије, Малезије и Индије - казао је Лемез и додао да након смрти директора “Орла” Ненада Лалића још није изабрана нова управа предузећа, али да очекује да то буде обављено у најскоријем року.

Лемез је истакао да је у току процедура потписивања веома важног уговора са предузећем “Југоимпорт - СДПР” из Србије, са вишедеценијском традицијом у промету наоружања, војне опреме и трансфера технологије, а у вези са ремонтом мотора у власништву Министарства одбране Србије.

- Утицај короне на пословање фирме био је значајан, али смо ипак успјели да се извучемо из свих тих проблема. Захвални смо Влади Републике Српске која је једном финансијском инјекцијом помогла да пребродимо период у којем је ликвидност фирме била поремећена - рекао је Лемез и подсјетио да је у једном периоду “Орао” пословао са 50 одсто капацитета, поштујући све прописане епидемиолошке мјере.

Говорећи о сарадњи са руском компанијом ОДК коју је започело претходно руководство “Орла” с циљем добијања лиценци за ремонт мотора које користе борбени авиони “МиГ-29”, Лемез је истакао да је сарадња настављена.

- Руска страна је послала приједлог уговора за лиценцирање тих мотора и наше стручне службе анализирају тај уговор. Након те анализе знаћемо више о техничким и економским детаљима уговора, углавном сарадња се наставља - рекао је Лемез и додао да је циљ да “Орао” и у будућности осваја нова тржишта и ремонтује нове моторе, како би дугорочно обезбиједили стабилно пословање.

Отпремнине

Младен Лемез је рекао да је у “Орлу” тренутно запослен 371 радник, те да нико у вријеме пандемије није добио отказ, а плате запосленима исплаћују се на вријеме, без кашњења.

- За раднике који имају један од услова за пензионисање исплаћујемо стимулативне отпремнине да подигнемо социјалну категорију на неки виши ниво - рекао је Лемез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана